Kur'an-ı Kerim ve Siyer dersinin müfredattaki yeri belli oldu

Haber Giriş : 17 Ağustos 2012 08:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Lise ve ortaokullara seçmeli olarak giren Kur'an-ı Kerim ve Siyer dersinin müfredattaki yeri belli oldu.

Öğrenciler isterlerse haftada 2 saat bu dersleri alabilecekler. Kur'an-ı Kerim dersinde öğrenciler Türkçe çevirisinden değil, Arapça metin üzerinden eğitim görecek.

Ortaöğretim kurumlarının haftalık ders çizelgesi yayınlandı. Lise ve ortaokulda seçmeli dersler listesine Kur'an-ı Kerim, Hz.Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri eklendi. MEB'e bağlı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bu kapsamlı çalışmayı beraber yürüttü.

Kurulda görüşülen Genel Lise, Anadolu Lisesi, Hazırlık Sınıfı Bulunan Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Meslek Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Teknik Lise, Anadolu Teknik Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi ve Anadolu Sağlık Meslek Liselerinin seçmeli derslerine Kuran-ı Kerim ve Siyer dersi eklendi. Öğrenciler, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın belirlediği saatler sayısınca bu dersleri seçmeli olarak alabilecek.

Buna göre lise ve ortaokullarda Kur'- an-ı KerimveHz. Muhammed'inHayatı dersleri haftada 2'şer saat, Temel Dini Bilgiler dersi 1 veya 2 saat verilecek.Öğrenciler, Sosyal Etkinlik ve ProjeHazırlama derslerini de haftada 1 ya da 2 saat alacak.

KUR'AN GÖTÜRÜLMEYECEK

Bu derslerde okula Kur'an-ı Kerim götürülmeyecek. Kur'an'dan metin, MEB'nin hazırlamış olduğu kitap ya da kitaplara alınacak. Derslerde cami eğitimi benzeri üslup olmayacak. Bu dersler için öncelikle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi öğretmenlerinden ve imam hatip liselerindekimeslek dersi öğretmenlerinden yararlanılacak. Bunlarla ihtiyacın giderilememesi halinde ise ilahiyat fakültesi mezunu ve pedagojik formasyonu olan kişilerden yararlanılacak. Ayrıca Kur'an-ı Kerim'in meali değil kendisi seçimlik ders olacak.

İsteyen başörtüsü takabilecek

Alevilik, Hristiyanlık ve diğer farklı inançlar ve dinler seçimlik ders olarak ?Temel Dini Bilgiler? dersinde okutulacak. Ayrıca azınlık okullarında okuyan öğrenciler için Kur'an-ı Kerim ve Hz. Muhammed'in Hayatı dersi okutulmayacak.

Çalışmada, azınlık okullarında kendi dinleriyle ilgili derslerin okutulduğu vurgusu yapıldı. Ayrıca Kur'an-ı Kerim dersini seçen kız öğrenciler sırf bu derse mahsus olmak üzere başörtüsüyle ders yapabilecek.

LÜTFİ ERDOĞAN - BUGÜN


Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'nca yapılan değişiklikle ortaöğretim kurumlarında seçmeli dersler listesine, Kur'an-ı Kerim, Hazreti Muhammed'in hayatı ve temel dini bilgiler de eklendi.

Genel liselerde toplam ders saati 7'si seçmeli olmak üzere 37'ye, Anadolu ve fen liselerinde 5'i seçmeli olmak üzere 40'a çıkarıldı.

Talim ve Terbiye Kurulu'nca yeni eğitim öğretim yılında geçerli olacak şekilde genel lise, Anadolu lisesi, hazırlık sınıfı bulunan Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, güzel sanatlar ve spor lisesi, Anadolu öğretmen lisesi, meslek lisesi, Anadolu meslek lisesi, teknik lise, Anadolu teknik lisesi, sağlık meslek lisesi ve Anadolu sağlık meslek lisesi seçmeli ders listesiyle 9. sınıf seçmeli ders saatlerinde değişiklik yapıldı.

Buna göre, bilgi kuramı, demokrasi ve insan hakları, sosyal etkinlik, proje hazırlama, bilgi ve iletişim teknolojisi, işletme, ekonomi, girişimcilik, astronomi ve uzay bilimleri, uluslararası ilişkiler, yönetim bilimi, diksiyon ve hitabet, sanat tarihi, Alman edebiyatı, İngiliz edebiyatının yer aldığı 2. grup seçmeli ders listesine, Kur'an-ı Kerim, Hazreti Muhammed'in hayatı ve temel dini bilgiler dersleri de ilave edildi.

Temel dini bilgiler iki dönem de seçmeli ders olarak yer alırken, öğrenciler Kur'an-ı Kerim ve Hazreti Muhammed'in hayatı derslerini ikinci dönem seçebilecek.

Ayrıca haftalık ders saati sayıları yeniden düzenlenen sosyal etkinlik ve proje hazırlama dersleri ikinci dönemde de öğrencilere sunulacak.

Seçmeli ders saatleri arttırıldı

Talim ve Terbiye Kurulu'nun kararıyla seçmeli ders saati sayıları arttırılarak, genel liseler, meslek liseleri, teknik liselerde 30'dan 37'ye, Anadolu liseleri, hazırlık sınıfı bulunan Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, güzel sanatlar ve spor liseleriyle Anadolu öğretmen liselerinde 35'den 40'a, meslek liseleri, Anadolu meslek liseleri ve Anadolu teknik liselerinde 33'ten 37'ye çıkarıldı.

Haftalık ders süreleri iki saat artırılan 9. sınıfların seçmeli ders, okul ve bölümleri şöyle:

Anadolu sağlık meslek lisesi (radyoloji alanı, radyoloji teknisyenliği dalı), sağlık meslek lisesi (radyoloji alanı, radyoloji teknisyenliği dalı), Anadolu sağlık meslek lisesi (tıbbi laboratuvar alanı, tıbbi laboratuvar teknisyenliği dalı), sağlık meslek lisesi (tıbbi laboratuvar alanı, tıbbi laboratuvar teknisyenliği dalı), Anadolu sağlık meslek lisesi (ortopedik protez ve ortez alanı, ortopedik protez ortez dalı), sağlık meslek lisesi (ortopedik protez ve ortez alanı, ortopedik protez ortez dalı), Anadolu sağlık meslek lisesi (çevre sağlığı alanı, çevre sağlığı teknisyenliği dalı), sağlık meslek lisesi (çevre sağlığı alanı, çevre sağlığı teknisyenliği dalı), Anadolu sağlık meslek lisesi (acil sağlık hizmetleri alanı, acil tıp teknisyenliği dalı), sağlık meslek lisesi (acil sağlık hizmetleri alanı, acil tıp teknisyenliği dalı), Anadolu sağlık meslek lisesi (anestezi ve reanimasyon alanı anestezi teknisyenliği dalı), sağlık meslek lisesi (anestezi ve reanimasyon alanı anestezi teknisyenliği dalı), Anadolu sağlık meslek lisesi (diş protez alanı, diş protez teknisyenliği dalı), sağlık meslek lisesi (diş protez alanı, diş protez teknisyenliği dalı), Anadolu sağlık meslek lisesi (hemşirelik alanı), sağlık meslek lisesi (hemşirelik alanı).

AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber