Afyonkarahisar, kurtuluşunun 90. yılını kutladı

Afyonkarahisar'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yılı etkinlikleri, Afyonkarahisar Hükümet Meydanı'nda yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2012 20:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan Vekili Mustafa Kabakçı'nın da yer aldığı kutlama törenlerinde, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, milletvekilleri AK Partili Halil Ürün, CHP'li Ahmet Toptaş ve MHP'li Kemalettin Yılmaz, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, askeri erkan, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunması ile başladı. Afyonkarahisar Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu'nun, Afyonkarahisar yöresi halk oyunları gösterileri ile devam eden kutlamada konuşan TBMM Başkan Vekili Kabakçı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in selamı ile Afyonkarahisar'a geldiğini belirterek, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Afyonkarahisar'ın kurtuluşunun 90. yılının büyük bir onur ve kıvanç içerisinde kutlandığını söyledi.

Türk ordusunun yüksek gücünün ve yiğitliğinin tarihe kazındığı anların yaşandığını dile getiren Kabakçı, şu ifadelere yer verdi: ?Bir milletin yedisinden yetmişine, kadınından erkeğine, malından canına tüm varlığını ortaya koyarak, hürriyet ve bağımsızlığın bedelini ödediğinin simgesidir. Ağustos ayında zaferlerin sadece silahla kazanılmadığının dünyaya verilmiş en güzel örneğini 30 Ağustos ile taçlanan zaferimizdir. Malazgirt Zaferi ile 26 Ağustos'ta 1071'de Anadolu'nun kapısını Türklere açan kahraman ordumuz, Başkomutanlık Meydan Muharebesi'yle de Anadolu topraklarının Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olduğunu önünde durulmaz bir iradeyle düşmana ispatlamıştır.?

Bu ülkenin kutsal toprakları ve Cumhuriyet'in kolay kolay kazanılmadığını belirten Kabakçı, ?Ülkemizin doğusundan batısına kadar her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanmıştır, sulanmaya da devam etmektedir. Her bir metrekaresi zaferle doludur. İşte bu zaferlerden biri olan 30 Ağustos Zaferi çağdaş Türkiye'nin en temel taşlarından biridir. Bu zafer toprakları işgal altında olan milletimize kayıtsız şartsız bağımsızlığı ve milli hakimiyeti göstermiştir.? dedi.

?Kurtuluş Savaşı'nın zor koşullarında milletimizin kahramanlığı, askerimizin cesareti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderlik yeteneği ile milletimiz zafere ulaşmıştır.? diyen, Kabakçı, bağımsızlık mücadelesinin ardından kurulan Cumhuriyet'in, gelişen demokrasisi, güçlü ekonomisi, tarihi ve kültürel birikimi ile Türkiye'nin, bölgenin ve dünyanın saygın ülkelerinden biri haline geldiğini söyledi. Kabakçı, ?Demokrasimizi ve özgürlüğümüzü daha da geliştirmek, kalkınma hamlelerini gerçekleştirerek ülkemizi muasır medeniyet seviyesine çıkartmak temel hedefimizdir.? diye konuştu.

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Afyonkarahisar'ın kurtuluşu ile Zafer Haftası'nın 90. yılının kutlu olmasını diledi. Başkan Çoban, şöyle dedi: ?90 yıl önce verilen varoluş mücadelesi üzerinden uzun zaman geçti. Birçok ekonomik ve siyasi zorluklar yaşadık. Dünya her alanda dönüşüp değişirken gecikmeli de olsa biz de bu süreçlere dahil olduk. Ekonomik alanda toparlandık, siyasal alanda da çağın gereklerine yakışan bir demokrasiyi hakim kılmayı başardık. Zaferden bu yana yaşanan tecrübeler, Cumhuriyet'in demokrasi ile taçlandıkça güçlendiğini ve halkın en isabetli kararları vererek bütünleştiğini göstermiştir. Hiç bir ayrıcalık ve ayrımcılığa maruz kalmadan bütün insanımız bütün yönetim makamlarına uzanabilmekte, yönetilenlere iktidar kapıları sonuna kadar açılmakta, halk seçimler yoluyla yerel yönetimler ve merkezi yönetimleri kendisi belirlemektedir. Siyasal düzlemde muhalefetin sonsuz eleştiri hakkı sayesinde iktidarlar yanlışlarını görmekte ve düzeltmektedir. Siyasal muhalefetin göremediği ya da yetersiz kaldığı gündelik sorunlar hususunda ise dördüncü kuvvet olarak medya eleştiri ve uyarı görevini özgürce yerine getirmekte, idarenin aksaklıklarının gidermesini sağlayarak vatandaşın sesi olmaktadır. En önemlisi seçim hakkına sahip vatandaşlar seçme haklarını kullanarak, belli aralıklarla kendilerini her alanda yöneten iktidar sahiplerini oyları ile cezalandırmakta ya da tekrar iktidar olmaları yönünde destekleyerek ödüllendirmektedir.?

?TERÖRÜN İLACI İNADINA KARDEŞLİKTİR?

Terör örgütü ve onun siyasi uzantıları kendilerine verilen demokratik kanal ve araçları kullanma ferasetini gösteremediğini söyleyen Çoban, şöyle devam etti: "Demokrasinin sunduğu her imkanı daha fazla terör ve kargaşa için kullanmaktan çekinmemiştir. Bu hali ile dünyanın en ileri demokrasisinde dahi bu eşkıyaların varlıklarını sürdürmeleri mümkün değildir. Bizim ülkemizde de sürdüremeyecekleri aşikar olmuştur, sonları gelmiştir. Devletimizin izlediği kardeşçe ve insani yaklaşımlardan eşkıyanın ve onların siyasi uzantılarının rahatsız olmaları da toplum olarak doğru yolda ilerlediğimizi göstermektedir. Terörün ilacı inadına kardeşliktir. İnadına daha fazla hizmet, daha fazla özgürlük ve demokrasidir. Doğuya hizmet gittikçe özgürlükler arttıkça, kargaşadan ihmal ve dışlanmışlıktan beslenen hainlerin foyası ve iftiraları ortaya dökülüyor, kadın çocuk demeden sivillere şiddet uygulamaları, toplumun tahammül sınırlarını zorlayacak eylemlere girişerek devleti eski reflekslerine döndürmeye çalışmaları, terör ile doğru mücadele edildiğini göstermektedir. Bu sancılı süreçte herkesin sabırlı olması gerekmektedir.?

Konuşmaların ardından, Mareşal Fevzi Çakmak Yetiştirme Yurdu'nda kalan çocuklar, savaşın nasıl yapıldığını anlatan kısa bir oyun sergiledi. Çocukların bu gösterisi vatandaşlardan büyük alkış aldı. Şiirler ve türkülerin okunduğunu törende, Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü tarafından konser verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber