Kağızman'ın cevizi keşfedildi ekonomiye kazandırılması için ilk fidanlar dikildi

Kars'ın Kağızman ilçesinde İstanbullu iş adamı Yücel Aydın ve Adnan Bayrak tarafından keşfedilen Kağızman cevizinin ilçe, il ve bölge ekonomisine kazandırılması için ilk fidanlar dikildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2012 16:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bay- Pol Sanayi Ticaret Limited Şirketi kurucu ortaklarından Adnan Bayrak, Kars'ın Kağızman ilçesinde bin dönüm üzerine ceviz ağaçlandırması yaptıklarını; bu cevizin aşılı Amerikan chandler cevizi olduğunu ve dikimin akabinde 5 yıl içerisinde ürün veren bir tür olduğunu söyledi. Bayrak, ilk etapta 12 bin fidanı toprakla buluşturduklarını belirterek; ? Bu projemizin diğer iş adamlarına da bir örnek teşkil etmesini diliyoruz.? dedi

Cevizin çok yönlü bir ürün olduğunu ve aynı zamanda stratejik bir ürün olduğuna da değinen Bayrak, ?Ceviz ilaç sanayinde ciddi şekilde kullanılıyor. Bu ürünün yüzde 70'i tamamen ithal ediliyor. Bu çerçevede pazar payı olan ve getirisi de büyük olan bir üründür. Bu projemizin Kağızman için örnek teşkil etmesini diliyoruz, çünkü binlerce dönüm arazi boş bekliyor. Bu proje inanıyorum ki Kağızman'ın kaderini değiştirecektir. Elde edeceğimiz ceviz çok kaliteli bir ceviz kilosu 20 liraya kadar satılıyor. Bir ağaç ortalama 50 kilo kadar ürün veriyor. Böylelikle iklim şartları ceviz için mükemmel olan Kağızman'ın kaderi değişecektir. Tabi şu çok önemli 2007'de Kars Valiliğimiz yürüten Mehmet Ufuk Erden'in katkılarını unutursak vefasızlık etmiş oluruz buradan kendilerini unutmayacağımız söylemek istiyorum.? diye konuştu.

Kağızman'da yaklaşık bin dönümlük bir araziyi değerlendirerek ilk etapla birlikte 20 bin tane ceviz fidanını toprak buluşturarak ekonomiye kazandıracaklarını söyleyen işadamı Yücel Aydın, ?Damlama sulama ile sulamasını yapılacak fidanlarımız için Aras nehrinde buraya su getirdik. Havuz sistemi kurduk. Bu fidanlarımız İzmir den geliyor.?dedi.

KAYMAKAM GÜRSOY, KAĞIZMAN MEYVECİLİĞİ İLE ÖN PLANA ÇIKIYOR

Ceviz fidanlarının toprakla buluştuğu törende konuşan Kağızman Kaymakamı Şuayip Görsoy, ?Evet hakikaten Kağızman için önemli bir gün yaklaşık bin dönümlük bir alan içerisine 20 bin tane sertifikalı bodur ceviz ağacının dikimi gerçekleşiyor. Öncelikle bu yatırımı Kağızman'da uygun gören ve burada uygulamaya geçiren şirkete ben teşekkür ediyorum. Malumunuz Kağızman Kars ili içinde meyveciliği ile ön plana çıkmış bir ilçemiz. Bu çerçevede, kayısısı ve uzun elmasıyla kendini duyurmuş bir ilçemiz. Ancak ceviz bu konuda biraz geri planda kalmıştı. Ben öyle tahmin ediyorum ki bu yatırımla birlikte Kağızman'ın cevizi de Türkiye çapında ismini duyuracaktır. Bu gün tüm iş adamlarımızla birlikte 20 bin cevizin ilk bölümünü toprakla buluşturuyoruz.? şekilnde konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI ALKAN, BOŞ ÇORAK ARAZİLER DEĞERLENDİRİLİYOR

Kağızman Belediye Başkanı Mehmet Alkan ise ?Tabi ben bu girişimde bulunan gerek iş adamalarımızın gerekse devletin yapmış olduğu teşvikten ötürü bu çalışmada emeği gecen herkesin gerçekten bunda bir sonuç alması dileğiyle herkese teşekkür ediyoruz. İlçe adına gerçekten iyi bir yatırımdır. Dileriz bu yatırıma bakan diğer vatandaşlarımızda boş çorak arazileri değerlendirmek ekonomiye katlı sağlamak ve geçimlerini bununla sağlamak çok önemli bir şeydir. Kağızman güzel bir ilçemizdir. Cevizinde burada olması yatırımların daha da cevize doğru kaydırılmasına önem taşıyacaktır.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber