'AB Sürecinde Yerel Yönetimler ve Sendikacılık'

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Eylül 2005 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye-AB üyelik perspektifinde bütün kesimlere yönelik olarak herkesin bilgilenmesine katkıda bulunmaya çalışan Memur-Sen eğitim faaliyetlerine devam ediyor. Son olarak Memur-Sen ve Mamak Belediyesi işbirliği ile düzenlenen "AB Sürecinde Yerel Yönetimler ve Sendikacılık" Sempozyumu 27-28.08.2005 tarihleri arasında Mamak Belediyesi 18 Mart Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Mamak Belediyesi 18 Mart Konferans Salonu'nda iki günlük program şeklinde gerçekleştirilen etkinliğe, Memur-Sen Konfederasyonu Yönetim Kurulu, Memur-Sen'e bağlı sendikaların genel yönetim kurulu üyeleri, 81 ilin Memur-Sen il temsilcileri ve çok sayıda dinleyici katıldı.

Açılışta Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Konfederasyon olarak AB'ye önem verdiklerini ve bu süreçte üyelerine yönelik değişik çalışmalarda bulunacaklarını kaydetti. Sempozyumun açılışında ayrıca Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem de konuşma yaptı. Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin konuşmasında AB sürecine belediyeler olarak önem verdiklerini vurgulayarak, Mamak Belediyesi'nin AB ile yapılacak müzakerelere hazır olduğunu söyledi. Mamak Belediyesi olarak projelerini 2025 yılına göre tasarladıklarını kaydeden Şahin, belediyelerin çok daha ilerisini, 20, 50 hatta 100 yıl sonrasını düşünerek plan ve programlar yapması gerektiğini belirtti.

Kamuda Yapılandırılma Şart
Oturumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Kamil Bilgin, Kamu Personel Reformu Taslağı hakkında bilgi verdi. Kamunun yeniden yapılandırılmasının şart olduğunu söyleyen Bilgin, devlet memurlarının verimlilik oranının % 20'lerde olduğunu, verimlilik oranının artırılması gerektiğini, yeni Kamu Yönetimi Reformu'nda temel ilkenin verimlilik ve performans olduğunu belirtti.

Kamu Personel Reformu Taslağı'nda getirilen değişiklikleri anlatan Bilgin, yeni reformda çok tartışılan konulardan biri olan sicilin, 657 gizli olduğunu, yapılacak yeni değişikle açık olacağını kaydetti. Sicilin performansa göre düzenleneceğini ve maaşlarında sicile göre olacağını ifade eden Bilgin, "kamuda reform çalışmaları hep denendi. Ama bir türlü uygulanamadı. Umarız bu sefer uygulanabilir" diyerek sözlerine son verdi.

AB Nüfusu Giderek Azalıyor
Hollanda'daki sivil toplum örgütlerinden ve anlayışından söz ettiği konuşmasında Fnv-Bondgenoten Sendikası Temsilcisi Osman Elmacı, sosyal haklar konusunda Hollanda'da kısıtlamalar olduğunu söyledi. AB'nin artık yaşlandığını, 2025 yılında nüfusun 450 milyondan 400 milyona düşeceğine dikkat çeken Elmacı, emeklilik yaşının 65'ten 71'e çıkarılacağını belirtti. Hollanda ekonomisinin büyüme hızının durduğunu, ticaretin kendi aralarında yapıldığını anlatan Elmacı, nüfusun % 65'inin üniversite mezunu olduğunu ancak ruhi bunalımların giderek arttığını vurguladı. Hollanda'da Müslümanların potansiyel suçlu muamelesi görmesine rağmen, gençler arasında İslamiyet'in hızla yayıldığına dikkat çeken Elmacı, globalleşmenin yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

AB Süreci Kağıt Üzerinde Kaldı
Üçüncü konuşmacı olarak söz alan Bem-Bir-Sen Genel Başkanı ve Memur-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Mürsel Turbay, konuşmasında yerel yönetimlerde bir geriye gidiş olduğunun altını çizdi. Bir okulun çatısını dahi aktarmak için tüm bakanlıklardan izin alınması gerektiğini anlatan Turbay, AB sürecinin kağıt üzerinde kaldığını, bu sürecin getirdiği şartların kağıt üzerinden uygulamaya geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

İsveç'te Sendikalar Siyasete Hakim
Cumartesi günkü oturumun son konuşmacısı olan İsveç Temsilcisi Rafet Candemir, İsveç ve sendikal örgütlenme hakkında genel bilgiler verdi. İsveç'in 9 milyon nüfusa sahip, krallıkla yönetilen bir ülke olduğunu anlatan Candemir, İsveç'te sendikalı olmayanlarında sendikal haklardan yararlandığını, aynı zamanda sendikaların siyasete hakim olduğunu ifade etti.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber