Bakan Günay Taksiyarhis Kilisesi'nde incelemelerde bulundu

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde restorasyonu devam eden Taksiyarhis Kilisesi'nde incelemelerde bulundu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2012 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ekim-2011 tarihinde restorasyonu başlayan 180 yıllık Ortodoks Kilisesi olan Taksiyarhis'de yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Bakan Ertuğrul Günay, kilisenin kültürel ve sanatsal faaliyetleri için kullanılacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihale edilerek özel bir firmanın 2 milyon 305 bin lira bedel ile kazandığı ihaleyle çalışmalarının sürdürüldüğü Taksiyarhis Kilisesi'nin restorasyon maliyetinin bugüne kadar yapılan imalat artışlarıyla birlikte yaklaşık 3 milyon liraya ulaşacağı tahmin edilirken, restore çalışmalarının konservasyon kısmında Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksekokulu'nun Restorasyon bölümü öğrencilerinin de görev aldığı kaydedildi.

Ayvalık'ın, özgün dokusunu koruyan Türkiye'deki ender kıyı şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, buna büyük önem verdiklerini anlattı. Türkiye'de turizmi, kültürle buluşturmak istediklerini dile getiren Günay, şöyle konuştu: "Kültür, şehir mimarisi, yemek lezzeti, bunları iç içe katarak daha marka değeri yüksek bir turizm destinasyonu haline getirmek istiyoruz. O yüzden ben bu Ayvalık'ta Taksiyarhis Kilisesi'ni gördüğüm zaman buranın akustiği ve içindeki ikona zenginliği ile çok özel kültür ve sanat merkezi olabileceğini düşündüm. Ne yazık ki, burada çevrede birkaç kamulaştırma sorunu vardı, belediyenin elinde olan ve bizim yönetimimizde olmayan birkaç alan vardı. Onlar yüzünden gecikti restorasyon. Yoksa şimdiye kadar bitmiş olması gerekiyordu. Bu yılın sonunda galiba bitireceğiz. Ben de çalışmaları gördüm oldukça iyi yapılıyor."

Günay, restorasyon bittiğinde tarihi yapıyı bir kültür, sanat merkezi yapacaklarını belirterek, yapının, bütünüyle kültür meraklılarının gezebileceği özellikler taşıdığını bildirdi. Ayvalık'ta bir müzik akademisi bulunduğunu ifade eden Bakan Günay, "Oldukça önemli ve başarılı işler yapıyorlar. Onların bir mekan ve salon sorunu vardı. Onlarla işbirliği yapacağız. Vali bey, Kaymakam bey, müzik akademisi ve biz birlikte oturacağız, burası bittikten sonra Ayvalık'ın değil sadece tüm bu bölgenin hatta Türkiye'nin bir kültür ve sanat merkezi haline dönüştürmeye çalışacağız" dedi.

Ayvalık'a bağlı Cunda Adasında bir dönemler Çocuk Esirgeme Kurumu olarak kullanılan ve 'Despot'un Evi' olarak isimlendirilen deniz kıyısındaki tarihi binanın ihaleye çıkmasına rağmen herhangi bir restorasyonunun yapılmadığını üzüntüyle gördüğünü belirten Günay, "Ankara'ya döndüğümde bu binanın da bir an önce turizme kazandırılması için çalışmalar başlatacağım. Şimdiye kadar bir çözüme kavuşturulmadığını üzüntüyle gördüm. Dönüşte ilgili birimle konuşup onu da turizmin hizmetine yap-işlet modeliyle sokmaya çalışacağız. Belediye başkanlarımızın, bazı istekleri oldu, onları yakından takip edeceğim.? dedi.

Balıkesir'e bağlı İvrindi ilçesinde bir şehit cenazesine katıldığı için Ayvalık'taki programına 2 saat gecikmeli olarak katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gecikme nedeniyle kendisini bekleyenlerden özür dileyerek, Güre'de yapılacak olan toplantıya katılmak üzere Edremit'e hareket etti.

Bakan Günay'a; AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Tülay Pabuşçu ile Ali Aydınlıoğlu, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Balıkesir İl Kültür Müdürü Abdullah Soykan, il ve ilçeden çok sayıda daire amiri, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Prof. Filiz Ali, Ak Parti Balıkesir İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, Ak Parti Ayvalık İlçe Başkanı Melih Çakırca, çok sayıda partililer ve vatandaşlar eşlik etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber