Van Gölü ismi tartışma konusu oldu

Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, Osmanlı arşivlerinden çıkan belgelerden sonra son günlerde 'Tatvan denizi mi, yoksa Van Gölü mü?' Tartışmalarının başladığını belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2012 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkan Alaydın, gazetecilere açıklamalarda bulunarak, kendisinin isimler konusunda bir takıntısının olmadığını belirtti. İsimler üzerinde çok durmadığını ifade eden Başkan Alaydın, ?Ancak yeri geldiğinde sahip çıkılması gerekiyorsa da sahip çıkarız. Ama denizimize sahip çıkmamız gerekir. Denizlerde yapılacak olan organizasyonlarla denizi tanıtmak önemli. Denizden para kazanmaya bizim ihtiyacımız var. İnşallah günü geldiğinde bunların hepsinden ziyadesiyle yararlanacağımıza inanıyorum. Gölün 3'te ikilik kısmı yani yüzde 65'i Bitlis il sınırları içerisinde bulunuyor. Gelen misafirlerimize bunu anlattığımızda da onlarda gölün Tatvan denizimi, yoksa Van Gölü mü? konusunda kafaları karışıyor. Yakında gölün Tatvan Denizi olarak adlandırılacağını düşüyoruz? dedi.

?GÖLÜ DEĞERLENDİRMEK ÖNEMLİ?

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tatvan Kaymakamı Murat Erkan da, ?Önemli olan gölü, denizi değerlendirmek ve her yönü ile hem ulaşım, sportif, kültür, doğa anlamında hem de diğer faaliyetler anlamında insanların kullanımına açmaktır. Yani gölün tamamını insanların kullanımına açmak çok önemlidir. Bunun için de buranın bilinmesi, tanınması önemli. Benim kanaatimce ilk yapılması gereken buranın potansiyelinin herkese tanıtılmasıdır. Zaten gölün stratejik önemi ve konumu da belli. Bu amaçla biz de elimizden geleni yapacağız. Yapacağımız tanıtımlarında uzun vadede bize yarar sağlayacağını düşünüyorum? şeklinde konuştu.

BİTLİSLİLER GÖL İSMİNDE ISRARLI

Göl isminde ısrarlı olan Bitlisliler ise, yetkililerden ismin iadesi için ilgili yerlere başvuruda bulunmasını istiyor. Van Gölü isminin tarihte ?Tatvan Denizi' olarak kaynaklarda yer aldığını belirten Engin Sancak, ?Bir öğretim görevlimizin, Süleymaniye Kütüphanesi'nde yaptığı araştırmalar neticesinde, bu bilimsel belge bulundu. Bu belge, şu an elimizde. Böylece Tatvan ve çevresiyle ilgili önemli bir bilgiyi de elde etmiş olduk. Biz gölümüzün isminin geri verilmesini istiyoruz. İsmi ?Tatvan Denizi olmayacaksa bile sadece Van Gölü olmasın ?Bitlis- Van Gölü' ya da ?Van- Bitlis Gölü' olsun. Zaten biz en baştan beri gölün bizim olduğunu biliyorduk" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber