Çevre için arabasız bir gün

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2012 23:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Esra Altınmakas - Araç kullanımının çevreye olumsuz etkilerine dikkati çekmek için birçok ülkede 22 Eylül'de kutlanan ''Dünya Arabasız Seyahat Günü'' için Türkiye'den de destek bekliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu kapsamda araç kullanımının azaltılması için 81 ilde bisiklet yolu projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak ana hedeflerinin, ''daha temiz çevre, daha temiz toplum, daha rahat solunabilir hava, daha temiz içilebilen su'' olgusunu hayata geçirmek olduğunu söyledi.

Hava kirliliğinin önlenmesi için de toplu taşıma araçları ya da bisiklet kullanımını özendirmeyi istediklerini dile getiren Baş, ''22 Eylül Dünya Arabasız Seyahat Günü de kontakların kapatıldığı, karbondioksit salınımının en aza indirilmeye çalışıldığı, daha temiz bir havanın solunmak istendiği bir gün. Bakanlık olarak bu güne destek veriyoruz'' diye konuştu.

-''Bakan talimat verdi, belediyelere yazılar gönderildi''-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatıyla bu kapsamda 81 ilde bisiklet yolu ve çevreci sokak projesini başlatacaklarını anlatan Baş, tüm belediyelere konuyla ilgili yazıların gönderildiğini bildirdi.

Belediyelerin bisiklet yolu için projeler hazırladığını ifade eden Baş, bunların oluşturdukları komisyonda değerlendirileceğini, uygun olan, başarılı projeleri Bakanlığın finanse ederek hayata geçireceğini kaydetti.

Sakarya, Konya, Kocaeli İzmit, Yalova Altınova gibi bazı belediyelerin bisiklet yolu konusunda güzel çalışmalar yaptığını belirten Baş, ''Belediye başkanlarımızın, Dünya Arabasız Seyahat Günü vasıtasıyla bu çalışmalarını biraz daha öne çıkarıp, projelerini hızlandırmasını bekliyoruz'' dedi.

-''Birkaç araç yerine tek araçla çıkın''-

Bu özel güne Türkiye'den de destek verilmesini isteyen Baş, ''Her araç, doğaya salınan karbondioksidin artması demektir. Egzozdan çıkan her milimetreküp gaz, ciğerlerimize zehir olarak giriyor. Ne kadar az araç kullanırsak, o kadar sağlıklı bir havayı teneffüs ederiz'' şeklinde konuştu.

Mehmet Baş, şunları kaydetti:

''Bugünün dışında da vatandaşlardan talebimiz, arzumuz, işe gidip gelirken mümkünse yürüsünler, bisiklet kullansınlar. Mümkün değilse toplu taşıma araçlarını tercih etsinler. Bu da olmuyorsa kendi araçlarıyla işe gidip gelirken, iş yerleri aynı bölgedeyse, yakın oturdukları arkadaşları, komşularını da yanlarına alsınlar. Tek araçla gidip gelmenin hem tasarruf hem çevre hem de toplum sağlığı açısından daha çok fayda sağlayacağını unutmasınlar.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber