43 yıldır tarlada üretip at sırtında pazarlıyor

Modern pazar alanlarının kurulduğu günümüzde Süleyman Demir (58) isimli üretici, tarlada yetiştirdiği ürünleri at sırtında satmaya devam ediyor

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ailesinin geçimini bu yolla sağlayan Demir, emekli olabilmek için Bağ-Kur primlerini yatırmayı da ihmal etmiyor.

Osmangazi'ye bağlı Yiğit Ali köyünde yaşayan Süleyman Demir, yetiştirdiği ürünleri Bursa'nın kenar sokaklarında satarak evinin geçimini sağlıyor. Demir, 15 yaşından bu yana geçimini bu yolla sağlıyor.

Köyde yetiştirdiği ürünleri atının sırtına koyduğu sepetlerde getirerek, kenar mahallelerde satan Demir, sürekli müşterilerinin adresini ezberlediği için zillerini çalarak satışını yapıyor. Demir, ?Köyümde yetiştirdiğim ürünlerimi Doru isimli atıma yükleyip belli günlerde şehre geliyorum. Yaklaşık bir saatlik yoldan sonra ürünlerimi satarak akşama doğru köyüme dönüyorum.? dedi.

"VATANDAŞ PAZARA KAÇIYOR"

Ürünlerini, köyde doğal yöntemlerle yetiştirdiğini dile getiren Süleyman Demir, ?İşler, eski günleri aratmasına rağmen normal. Vatandaşlar, doğal olduğu için ilgi gösteriyor. Günde 150 TL'lik mal satıyorum. Bugün bu fasulyenin kilosunu 3 TL'ye satıyorum. Ben çocukluğumdan beri, 15 yaşından bu yana bu şekilde satış yapıyorum.? şeklinde konuşuyor.

Eskiden Osmanlı Dağ köylerinde bu şekilde satışların çok yaygın olduğunu kaydeden Süleyman Demir, şöyle devam etti: ?At sırtına yerleştirdiğimiz sepetlerle Osmanlı köylerinden geliyoruz. Sepetle tarla ürünleri dediğimiz zaman bilenler ilgi gösteriyor. Eskiden çok güzel satış yapıyordum ama şimdi az oluyor. Eskiden 150 kiloya kadar satış yapıyordum ama şimdi 50 kilo kadar satabiliyorum. Şimdilerde artık pazarlara kaçıyor millet. Satışı az yapabiliyorum.?

Kendisinden sonra bu işin devam etmeyeceğini dile getiren Demir, köyünde sadece 3-4 kişinin daha, bu şekilde yetiştirdiği ürününü at sırtında şehirde satarak geçimini sağladığını ifade etti.

"PAZARA GİTMEDEN İHTİYACIMI BU ŞEKİLDE KARŞILIYORUM"

Süleyman Demir'den fasulye satın alan Hatice Karabaş ise pazara gitmeden bütün ihtiyacını bu yolla karşıladığını belirtti. Hatice Karabaş, ?Süleyman ağabey her zaman bizim buralara gelir ve biz de ihtiyacımızı pazara gitmeden kendisinden alırız. Bugün ise taze barbunya aldım. Buraya, köyünde yetiştirdiği patates, salatalık, domates gibi ürünleri getirip satar. Bahar aylarında ise gübre getirir, biz de alırız.? diye konuştu.

Süleyman Demir'i çok eskiden tanıdığını anlatan Karabaş, ?Kendisini tanıyorum. Her zaman alışveriş yapıyoruz. Kaliteli ve çok doğal şartlarda ürünler satıyor. Kendi köyünde elleri ile yetiştirdiği ürünleri satıyor. Fiyatlar ise doğal olmasına rağmen uygun. Ben sürekli müşterisiyim. Buraya gelince beni görmeden gitmez. Ben de ihtiyacımı en doğal yollardan gideriyorum.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber