İzcilik federasyonu, 'öğretmen ek ders alamaz' diyemez

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TİF izcilik protokolüne aykırı talimat veriyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullardaki izci ünitelerini düzenleyen Okuliçi Beden Eğitimi, Spor ve İzcilik Daire Başkanlığı'na 652 sayılı kanun hükmünde kararnamede yer vermemesi ve yeni kurulan hizmet birimlerine bu birimin görevlerinin devredilmemesi üzerine izciler hakkında Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında 14 Ağustos 2012 tarihinde izcilik protokolu imzalanmıştı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında izcilik faaliyetleri hakkında imzalanan protokolü ?MEB ile Gençlik Bakanlığı arasında İzcilik faaliyetleri protokolü? haberimizde yayınlamıştık.

Bu protokole göre; Milli Eğitim Bakanlığından LTK, kümebaşı, oymakbaşı, ocakbaşı kursu sertifikaları almış ve aktif ünite çalıştıran izci liderleri ile 14.09.2011 tarihinden önce LTK, kümebaşı, oymakbaşı, ocakbaşı kursu sertifikaları bulunanlara da 31.12.2013 tarihine kadar geçerli olacak bu tarihe kadar başvuranlara Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından 6 saatlik uyum seminerinden sonra denklik belgesi verilecek.

Ayrıca; Protokole göre okullardaki izcilik faaliyetleri okullardaki sosyal etkinlikler çerçevesinde yürütüleceğinden ve MEB'in bu etkinlikleri kulüp bünyesinde yürütülmesini teşvik edeceğinden okullarda sosyal etkinlikler çerçevesinde yapılacak izcilik faaliyetleri Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce "Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar" konulu 2010/49 genelgede yer alan bu etkinliklerin yürütülmesinde görev alacak öğretmenler ve her bir etkinliğe katılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar a göre yürütülecek ve karşılığında 6 saat ek ders ücreti ödenecek.

Protokolde okullarda yapılacak izcilik faaliyetleri hakkında herhangi bir olumsuz durum yer almıyor iken Türkiye İzcilik Federasyonu'nun 24 Eylül 2012 tarihinde yaptığı açıklamasında ?Kulüplerde lisanslı öğretmen liderler okullarda ünite çalıştırabilirler fakat ek ders ücreti alamazlar.? İbaresi yer almaktadır. Bu ibare yasal ve hukuki değildir.

Çünkü okullarımızdaki izcilik faaliyetleri; sosyal etkinlikler çerçevesinde Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ?Ders dışı eğitim çalışmaları ? başlıklı 17. maddesindeki ?(1) Ders dışı izcilik, beden eğitimi ve spor çalışmaları, halk oyunları ve güzel sanatlarla ilgili dallar ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinesinde ilköğretim -ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik olarak yürütülen bilim olimpiyatları ve proje çalışmaları kapsamında(5) fiilen çalışma yaptıran öğretmenlere; aylık karşılığı ders, ek ders ve hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın, her bir saat çalışma karşılığında gündüz ücreti üzerinden, haftada azamî 6 saati geçmemek üzere, her bir ders saati başına 1 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bir ders yılında bu kapsamda ödenecek toplam ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %6'ini geçemez. Bu etkinliklerde görev alacak öğretmenlerde aranacak nitelikler, her bir etkinlik için aranılacak en az öğrenci sayısı ile benzeri diğer hususlar Bakanlıkça belirlenir. Etkinlik programları okul müdürlüklerince hazırlanır ve millî eğitim müdürlüklerince onaylanır.

(2) Vekâleten atananlar dâhil yöneticilere, bu madde kapsamında ek ders görevi verilmez.? hükümlerinde genel çerçevesi çizilen ve Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce "Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar" konulu 2010/49 genelgede yer alan açıklamalara göre yapılmaktadır.

İzci lideri öğretmenlerimiz okullarımızdaki izcilik faaliyetlerini sosyal etkinlikler çerçevesinde gerçekleştirerek bu faaliyetler karşılığında 6 saat ek ders ücretlerini Bakanlar Kurulu kararı eki Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara göre almakta iken Türkiye İzcilik Federasyonu'nun ?Kulüplerde lisanslı öğretmen liderler okullarda ünite çalıştırabilirler fakat ek ders ücreti alamazlar.? duyurusu ile öğretmenlerin bu hakkını yok etmeye çalışması ve bu emri hangi yetki ile verdikleri kamuoyunda anlaşılamamıştır.

Kısacası Türkiye İzcilik Federasyonu; kulüplerde yönetici veya öğretmen olarak görev alan öğretmenlerin okullarındaki izcilik faaliyetlerinden ek ders alamayacaklarını ifade etmektedir.

MEB izcileri aynı zamanda her hangi bir ücret karşılığı almadan Türkiye İzcilik Federasyonu kapsamındaki kulüplerde yönetici veya öğretmen olarak görev almakta ve TİF'in kongresinde delege olarak oy kullanmaktadırlar.

Kamuoyunda; Türkiye İzcilik Federasyonunun ?Kulüplerde lisanslı öğretmen liderler okullarda ünite çalıştırabilirler fakat ek ders ücreti alamazlar.? duyurusu neticesinde öğretmenlerin ek ders almak için kulüplerden ayrılacakları bu durumun ise MEB izcilerinin Türkiye İzcilik Federasyonu'nun kongresinde etkisiz kalmalarını sağlayacağı konuşulmaktadır.

Türkiye İzcilik Federasyonu'nun ?Kulüplerde lisanslı öğretmen liderler okullarda ünite çalıştırabilirler fakat ek ders ücreti alamazlar.? duyurusunun hiçbir yasal ve hukuki zemini bulunmamaktadır. Kısacası Milli Eğitim Bakanlığını Milli Eğitim Bakanı yönetir. TİF'in okullarda kimin ek ders ücreti alıp almayacağını belirleme konusunda herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır.

Okullarımızdaki izcilik faaliyetleri sosyal etkinlikler çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararı eki Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ve Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce "Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar" konulu 2010/49 genelgede yer alan açıklamalara göre yapılmaktadır.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net öğretmenler bölüm sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber