Doğum yapmamış kadınlarda meme kanseri riski daha yüksek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2012 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uşak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakan Ayanoğlu, her 7 kadından birinde meme kanseri riski bulunduğunu ifade ederek, hiç doğum yapmamış kadınlar ile 50 yaş üstü kadınlarda meme kanseri riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.

?Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı? nedeniyle yaptığı yazılı bir açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakan Ayanoğlu, Uşak Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) 5 bin 730 kadına erken teşhis ve tanı mektubu gönderildiğini söyledi. Meme kanserine yakalananlarda ölüm riskinin yüksek olduğunu, erken teşhisin ise hayat kurtardığını anlatan Dr. Ayanoğlu, Ekim ayı boyunca meme kanserine karşı bilinçlendirme çalışması yapacaklarını söyledi.

Dr. Hakan Ayanoğlu açıklamasında şunları söyledi; ?Memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin kontrol dışı çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılmasıyla hastalık ortaya çıkıyor. Kanser hücreleri meme dokusu dışına çıktığında, öncelikle koltuk altındaki lenf bezlerinin tutuyor. Meme kanserinin vücudun diğer bölgelerine de yayılabilme ihtimali var. Meme kanserinin nedeni kesin olarak bilinmiyor. Fakat erken tanı sayesinde, meme kanserine yol açabilecek sorunların büyük bir bölümü çözülebiliyor. Meme kanseri; memede ele gelen bir kitle, ağrı, meme başında akıntı, kitle olan göğsün yukarıda, dik ve dolgun olması, meme derisi üzerinde ödem, deri üzerinde portakal kabuğu görünümü ve meme başında sonradan olan içe çökmeyi başlıca belirtiler olarak sıralayabiliriz. Özellikle 50 yaş ve üzeri kadınlar riskli grubu oluşturuyor. Hiç doğum yapmamış ve geç doğum yapmış kadınlarda meme kanseri riski daha fazla oluyor?

Meme kanserinden korunmak için 20 yaş üstü kadınların kendi kendine muayene yapması gerektiğini de belirten Hakan Ayanoğlu, ?Kadınlar her ay adet başlangıcından bir hafta sonra düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır. 40 yaş üzeri her kadının yılda bir kez mamografi çektirmesi gerekiyor. Düzenli beslenme alışkanlığı sağlanmalı ve sistemli bir şekilde fiziksel aktivite yapılmalı. Doğumdan sonra en az 1 yıl bebek emzirilmelidir. Risk grubunda olan kişiler, hormon ilaçlarını doktor kontrolünde kullanmalı. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) meme kanseriyle mücadele çalışmaları yapıyoruz. Kadınlarımıza yönelik eğitim ve bilinçlendirme toplantıları düzenliyoruz. Yapılan çalışmalar sonucu 5 bin 730 kadına erken teşhis ve tanı için mektup gönderildi? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber