TEKEL genel müdürü yargılanıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2005 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tekel'de karton sigara kutusu üretim makinesi ihalesinde devleti 13 bin 800 euro zarara uğrattıkları iddiasıyla Tekel Genel Müdürü Sezai Arif Ensari'nin de aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında "ihaleye fesat karıştırmak" suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşmasına başlandı.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava için, tutuksuz şüpheliler Tekel Genel Müdür Yardımcısı Tekin Kaymakoğlu, Tekel Genel Müdür Yardımcısı Fahri Arıkan, Tekel Hukuk Müşaviri Mine Batova, Sigara Sanayi Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Reyhan Almaç, Tekel Genel Müdür Müşaviri Musa Eroğlu, Sigara Sanayi İşleri Araştırma ve Geliştirme Müdürü Kazım Tekeli ve Tokat Sigara Fabrikası Müdür Yardımcısı Mehmet Haldun Sağ mahkeme salonunda hazır bulundu. Tekel Genel Müdürü Sezai Arif Ensarı ise duruşmaya katılmadı.

Tekel Genel Müdür Yardımcısı Tekin Kaymakoğlu, Tekel Yönetim Kurulu'nda ya da İhale Komisyonu'nda üye olmadığı için "ihaleye fesat karıştırmak" suçlamasında şüpheli olmasına bir anlam veremediğini belirterek, "İhale hukuka uygun şartlarda yapılmıştır. Bu davanın açılmasında isimsiz ve imzasız mektup gönderenler, Tekel'in ekmeğini yemiş insanlardır. Bu insanlar yüzünden Tekel lider olduğu bir piyasada 2.'liğe gerilemiştir" dedi. Kaymakoğlu ifadesinde, ihalede görev almadığı için, ihaleye fesat karıştırma davasının şüphelisi olmasına hiçbir anlam veremediğini kaydederek, "Ben kurumun genel müdür yardımcısı olduğum için konuya hakimim, bu nedenle mahkemeye kurumla ilgili genel bilgiler vereceğim" ifadelerini kullandı.

Tekel Genel Müdürlüğü'nün adı konmamış bir holding yapısında olduğunu anlatan Kaymakoğlu, "Yıllarca Türk piyasasının lideri olan Tekel, son 15 yıldır hızla pazar payını kaybediyor. 15 yıl önce yüzde 64 olan pazar payımız, şu anda yüzde 42'lere kadar gerilemiş durumdadır. Ülke içinde 5 büyük firmayla rekabet ediyoruz. Vergi uygulamaları da kurumumuz aleyhine bir durum yaratıyor. Tekel, Özelleştirme İdaresi kapsamına alınmış, 143 yıllık ciddi bir devlet kuruluşudur. İhalelerin ve komisyonların nasıl yapılacağı yasayla belirlenmiştir. Piyasada karton kutuya eğilimin arttığını belirlediğimiz için Tokat'taki sigara fabrikasına karton kutu üretim makinesi kiralanması için pazarlık usulüyle ihale açıldı, 6 firma ihaleye davet edildi. Bu firmalardan sadece 1'i ihaleye katıldığı için pazarlık bu firmayla yapıldı" açıklamasında bulundu.

"TEKEL, PAZARDA KAYBEDİYOR"
Davaya konu ihalenin keyfi, anlaşmalı ve işe özel olduğu iddialarının doğru olmadığını öne süren Kaymakoğlu, Tekel'de pazar payı kaybının hala sürdüğünü, kurumun lider konumunu kaybettiğini, bu davada yargılanan Tekel yöneticilerinin bu kötü gidişin önüne geçebilmek için harekete geçtiklerini ve gerekli makamlardan alınan onay ve olurla ihaleye çıkıldığını söyledi. Tekin Kaymakoğlu, "Burada asıl yargılanması gerekenler bu makineleri almamıza mani olanlardır; çünkü kurum bu makineleri alamayarak 1 milyar dolar zarara uğramıştır, bizler değil, asıl onların yargılanması gerekmektedir" dedi.


İhalede kiralanan 8 makineye 13 milyon 840 bin avro'yu 40 taksitte ödemek üzere anlaşıldığını dile getiren Kaymakoğlu, "Ancak bu sırada basında çıkan yazılar ve makinelerin eski olduğu iddiaları üzerine bu para ödenmedi, makineler de geriye gönderildi. Bu konuyla ilgili olarak da İdare Mahkemesi'nde dava sürüyor" diye konuştu.
Davanın diğer şüpheli Tekel yöneticileri de, Kaymakoğlu'nun ifadesine aynen katıldıklarını ve suçlamaları kabul etmediklerini beyan etti.


Sigara Sanayi Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Reyhan Almaç da ifadesinde, "Sigara piyasası çok agresif bir piyasa, rakiplerimiz çok güçlü ve sürekli pazar payımızı kaybediyoruz. Pazar kaybı acil bir durumdur. Bu ihalede devletin zarara uğraması söz konusu değildir. Biz devlet olarak kendimizi korumak için ihalelere birçok tuzak madde koymuşuzdur. İddialar bizi ve devleti incitiyor. Keşke makineler kalsaydı, çalışmaya başlasaydı da biz öyle yargılansaydık. Hakkımızda bu iddialarda bulunanlar özel şirketlerin adamı gibi davranıp kurumun yıpranmasını istiyorlar" şeklinde konuştu.


Duruşma, ifade vermeyen Tekel Genel Müdürü Sezai Arif Ensari'nin sorgusunun yapılması için ertelendi. Tekel yöneticileri, duruşma çıkışında basın mensuplarına görünmemek için İstanbul Adliyesi'ni arka kapıdan terk etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber