Felsefeciler şehri yönetenlere yön gösterecek

Uludağ Üniversitesi (UÜ)'nde düzenlenen 2. Uluslararası Felsefe Kongresi başladı. 11-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongrede yerli ve yabancı birçok uzman felsefeci değerlendirmelerde bulunacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mete Cengiz Konferans Salonu'nda düzenlenen kongrenin açılışına Vali Yardımcısı Hasan Basri Kartal, Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, felsefeciler ve öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı. Müzik dinletisi ile başlayan kongre, açılış konuşmaları ile devam etti. UÜ Felsefe Bölümü tarafından 'Şehir ve Felsefe' temalı olarak düzenlenen kongrede özellikle şehirlerin insan hayatındaki yeri ve önemi konusu üzerinde durulacak.

FELSEFECİLER ŞEHRİ YÖNETENLERE YÖN GÖSTERECEK

Açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Çüçen, kongreye 80 uzman katılımcı olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz kongreye 20 yabancı olmak üzere 80 katılımcı iştirak edecek. Bu bildirilerin birçoğu şehir ve felsefe ile ilgili olup, şehir ve felsefelerin nasıl birbirini tamamladığı ortaya konulacak. Niçin şehir ve felsefeyi seçtik? Şehirleşme ile felsefenin doğduğunu görmekteyiz. Sonradan felsefenin de şehri etkilediğini görmekteyiz. Her açıdan şehri etkileyip şehre katkı yapmakta. Bu açıdan da burada yapılacak konuşmalar şehri yönetenlere ışık tutacaktır."

Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek ise konuşmasında, sosyal bilimler alanında kongre düzenlemenin çok zor bir iş olduğuna dikkat çekti. Rektör Dilek, "Şehir ve felsefe temasını işleyecek bu kongreden çıkan sonuçlar bizim de şehir ve toplumsal hayatımıza katkı sağlayacaktır. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum." dedi.

FELSEFE DOĞU'DA TAM ANLAMINI BULMUŞTUR

Vali Yardımcısı Hasan Basri Kartal, şehir ve felsefenin genel ve özelde çok önemli olduğunun altını çizerek şunları söyledi: "Şehir kavramı esasında ay kavramından türemiştir. Ayla yaşayan ve maaşını ayla alan insanlardan kurulmuştur. Bunun eski Türkçesi 'şarlı' derler. Şehir, medeniyetin geliştiği esaslı yerlerden birisidir. Bu anlamda her kentin kendine özgü felsefesi vardır. Dünyanın Ortaçağ'da en büyük kenti Merv şehridir. Türkmenistan'ın Balkar vilayetinde bulunan Merv şehridir. Ortaçağ'da başlayan ve Orta Asya'da başlayan kuraklıklar neticesinde Şark'tan Garp'a doğru bir göçün başlamasına neden oldu. Asıl felsefe Doğu'da yaşanmıştır ve en büyük felsefeciler Doğu'dan çıkmıştır."

Mersin'de PKK kaynaklı bir şiddet yaşandığını dile getiren Vali Yardımcısı Hasan Basri Kartal, sözlerini şöyle tamamladı: "Mersin'de yaşanan şiddeti Kürtlere atfetmek gereksizdir. Gaziantep'te daha çok Kürt vardır, ama orada şiddet yoktur. Çünkü orada terör yoktur. Başkalarının yaptığı önemli değil, önemli olan sizin ne yaptığınızdır. Gaziantep'te şehirleşme daha ileridir. Bu nedenle terör olmadığı için şiddet daha azdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber