Yaşlılıkta beslenme nasıl olmalı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ekim 2012 00:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla Kocaeli Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Birimi tarafından Tavşancıl Huzurevi ve Gölcük Huzurevi sakinlerine ?Yaşlılıkta Beslenme ve Sağlık? konulu seminerler düzenlendi.

Sağlık Memurları Serkan Ankun ve Özgür Özçınar; Hastalığın ve yetersizlik riskinin yaşlanmayla beraber artmasına rağmen, kronik hastalıkların yaşlılığın kaçınılmaz bir sonucu olmadığı, kronik hastalıkların bireylerin tütün ve sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizliğin artması gibi olumsuz sağlık davranışlarından kaynaklandığını vurguladı.

Hipertansiyon, damar sertliği, kalp yetmezliği, kemik ve eklem rahatsızlıkları, osteoporoz, diyabet ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek için alınması gereken beslenme tedbirleri anlatıldı.

Yaşlılıkta Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Tavsiyelerimiz:

- İdeal vücut ağırlığı korunmalı, oluşacak sağlık problemlerini önlemek adına zayıflıktan ve şişmanlıktan kaçınılmalıdır

- Yaşlılıkta metabolizma hızı ve fiziksel aktivite azalacağından dolayı, alınan kalori sınırlandırılmalıdır.

- Diyette; doymuş yağ asitleri içeren katı yağları, tuzu, baharatlı ve ağır, sindirimi zor diğer gıdaların azaltılması gerekmektedir.

- Öğün sayısı sıklaştırılmalıdır. 3 ana ve 3 ara öğünde beslenme sağlanmalı, geç saatlerde yemek yenilmemelidir. Bu özellikle sindirim sürecinin iyi işlemesi için ve kan şekerindeki dengesizliği önleyici bir uygulamadır.

- Sıvı yiyeceklere ağırlık verilip, tuz azaltılmalıdır. Aşırı tuz tüketimi tansiyonu normalin üzerine çıkarmaktadır.

- Osteoporoza bağlı kırık riskini azaltmak için, kalsiyum açısından zengin süt tüketmeleri sağlanmalıdır.

- Çay ve kahvenin aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. İçecek olarak ıhlamur, taze meyve suları ve ayran yaşlılar için daha iyi bir seçenektir.

- Her ana öğünde sebze veya meyve, haftada 2-3 kere balık ve kurubaklagil yemeği tüketilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber