Müzakereye 6 gün kala masada 4 kriz var

Haber Giriş : 27 Eylül 2005 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

? 'Yol haritası'niteliği taşıyan "müzakere çerçeve belgesi" hala onaylanmadı ? Dönem başkanı İngiltere, 3 Ekim'deki programını henüz açıklamadı ? AB içinde Türkiye konusunda hala ikilem yaşanıyor ? Karşı deklarasyonun müzakere çerçeve belgesinde yer alıp almayacağı belli değil

AB ile müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim'e günler kala, Brüksel-Ankara arasında, herşey belirsiz. Bu sorulara yanıt bulunmazsa Ankara rest çekip masadan kalkabilir...

? Müzakere çerçeve belgesi ne zaman onaylanacak?
Dönem Başkanı İngiltere, müzakerelere başlamak için 25 ülkenin onayından geçmesi gereken ve görüşmelerde yol haritası niteliğini taşıyacak müzakere çerçeve belgesini hala onaylatamadı. 24 ülkenin belge üzerinde mutabakata varmasına rağmen, Avusturya'nın itirazı onay sürecini tıkandı. Avusturya, "Türkiye'ye tam üyelik yerine başka bir alternatiften bahsedilmediği" gerekçesiyle itiraz etti, onaylamayacağını söyledi. Oysa, bu ülkenin itirazının arkasında, AB ile Türkiye üzerinden Hırvatistan ile müzakerelerin başlaması konusunda pazarlık etmek istemesi yatıyor. Avusturya, Hırvatistan ile Türkiye ile müzakerelerin aynı tarihte başlamasını istiyor.

? İngiltere, 3 Ekim'deki imza programını neden henüz açıklamadı?
3 Ekim günü, Türkiye ve AB arasında Dışişleri Bakanları düzeyinde açılacak müzakerelerin programı henüz kesinlik kazanmadı, ingilizlere yakın kaynaklar, programın yarın 25 ülkenin büyükelçisini bir araya getirecek COREPER toplantısında netlik kazanacağını söylüyor. AB diplomatları, Türkiye ile müzakerelerin öğle ya da akşam yemeği sırasında açılması üzerinde durulduğunu belirtiyorlar. Aynı gün Hırvatistan ile müzakerelere başlanması olasılığı da Türkiye-AB programını daha da karmaşıklaştırıyor.

? AB'nin Türkiye tutumu belli mi ?
AB, Türkiye konusunda hala bir ikilem yaşanıyor. Çerçeve belgesinin onaylanmaması, 3 Ekim programının netleşmemesi, bu ikilemi fazlasıyla ortaya koyuyor. AB diplomatları, Brüksel'in Türkiye ile müzakerelere başlama konusundaki hala tedirgin tutumunu, "Türkler 3 Ekim günü müzakere masasına gelmezse, AB'de bu duruma sevinen çok olacaktır" sözleri ile anlatıyorlar.

? Karşı-deklarasyon (Kıbrıs), AB müzakere çerçevesinde yer alacak mı ?
Ankara, AB'nin karşı deklarasyonun açıkça müzakere çerçeve belgesine girmesi durumunda, Brüksel'e havlu atma noktasına gelebilir. Öte yandan çerçeve belgesinde, üstü kapalı olarak deklarasyonların önemine, "AB'nin yayınladığı deklarasyonların birliğin müktesabatının bir parçası olduğu" sözleri ile değiniliyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber