Kamu yatırımlarında gelecek yıl tasarruf ön planda olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2012 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu yatırımlarında gelecek yıl tasarruf ön planda olacak. 2013 Yılı Programında yer almayan herhangi bir proje için harcama yapılmayacak. Kuruluşlar, ek ödenek taleplerini, bütçe imkanlarını dikkate alarak acil ve zorunlu ihtiyaçları ile sınırlandıracak.

Yüksek Planlama Kurulu'nun ''2013 Yılı Programı'' ile ''2013 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar''ın kabulünü öngören Bakanlar Kurulu Kararı, 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Karar, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareleri, düzenleyici ve denetleyici kurumları, sosyal güvenlik kurumları ile özelleştirme kapsamındaki (kamu payı yüzde 50'nin üzerinde olanlar) kuruluşları, KİT'ler ile bağlı ortaklıklarını, İller Bankası'nın fon idarelerini, mahalli idareleri ve diğer kamu kuruluşlarını kapsıyor.

Karara göre, 2013 Yılı Yatırım Programında yer alan ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşmak için, makroekonomik politikalar, sektör programları ile bölge planları ve bölgesel gelişme amaçlı programlar ve bunlarla ilgili yatırımlar koordineli bir şekilde yürütülecek.

2013 Yatırım Programı ve eklerinde yer alan yatırımlar programda belirtilen ilkelere uygun olarak hazırlanacak çalışma programına göre yürütülecek. Bu çalışmalarda, AB fonlarından finanse edilmek üzere, ilgili öncelikler doğrultusunda hazırlanacak projeler, 2013 Yılı Yatırım Programı bütünlüğüne uygun olacak. Programa ithal edilen projelerin finansmanı öncelikle kuruluşun programında yer alan diğer projelerin ödeneklerinden, Karar'da belirtilen esaslara göre yapılacak aktarmalarla sağlanacak.

-Uygulamalarda, 9. Kalkınma Planı ve OVP öncelikleri esas alınacak-

Kuruluşlar, ek ödenek taleplerini, bütçe imkanlarını dikkate alarak acil ve zorunlu ihtiyaçları ile sınırlandıracak.

2013 Yılı Programında yer almayan herhangi bir proje için harcama yapılmayacak. Proje ödenekleri yatırım ile ilgili olmayan amaçlar için kullanılamayacak, aktarma yapılamayacak. Program uygulamalarında, 9. Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program (2013-2015) öncelikleri esas alınacak.

Toplu projelerin detay programlarının belirlenmesi ve yıl içi revizyonları, kuruluşun ilgili olduğu bakanın, üniversitelerde rektörün ve diğer kurumlarda kurum üst yöneticisinin onayıyla yapılacak.

Yatırım programına yıl içinde proje alınmasıyla ilgili taleplerden, maliyeti 50 milyon liraya kadar olanlar veya maliyetine bakılmaksızın 50 milyon liraya kadar harcama ile yılı içinde tamamlanacak olanlar Kalkınma Bakanının onayıyla, maliyeti 50-250 milyon lira arasında olanlar Yüksek Planlama Kurulunca (YPK), maliyeti 250 milyon liranın üzerindekiler de Bakanlar Kurulunca karara bağlanacak. Yatırım programından proje çıkarılmasıyla ilgili taleplerden maliyeti 50 milyon liraya kadar olanlar Kalkınma Bakanı, 50 milyon liranın üzerinde olanlar YPK tarafından sonuçlandırılacak.

2013 yılında bitirilmesi programlanmış projelerinden süre değişiklikleri, Kalkınma Bakanının onayına tabi olacak.

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca finansal kiralama yoluyla gerçekleştirilecek yatırımlara 2013 yılı yatırım programında yer verilecek. Finansal kiralamaya konu olan yatırım toplam proje tutarı kiralamanın başlayacağı 2013 yılı yatırım programında yıl ödeneği olarak yer alacak.

Kuruluşlar, tüm sektörlerde maliyeti 5 milyon lira ve üzerinde olan, yıl içinde yatırım programına alınmasını talep edecekleri yeni projeler için 2013-2015 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi çerçevesinde hazırlayacakları fizibilite raporuyla birlikte Kalkınma Bakanlığına müracaat edecekler.

Kuruluşların proje revizyon talepleri 15 aralık 2013 tarihine kadar Kalkınma Bakanlığına gönderilecek ve bu talepler yıl sonuna kadar sonuçlandırılacak.

Muhabir: Tamer Toğanaş

Yayıncı: Abdullah Kıratlı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber