'Okul korkusu' ve aileye düşen görevler

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2005 12:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Osmaniye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Hasan Topal, okul korkusunun her 20 çocuktan birinde görüldüğünü belirterek, "Bu korku 2 haftalık bir süreç için normal, ancak uzaması durumunda mutlaka uzman yardımı alınmalı" dedi.

Osmaniye Aktif Gazeteciler Cemiyeti (AGC) tarafından, ilköğretim öğrenci velilerine yönelik, "Okul Korkusu ve Aileye Düşen Görevler" konulu bir konferans düzenlendi. Atatürk İlköğretim Okulu salonunda düzenlenen konferansta konuşan Osmaniye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Hasan Topal, anne ve babaların okula yeni başlayan çocuklarda sık rastlanan okul korkusuna karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, "Okul korkusu, her 20 çocuktan 1'inde görülmektedir. Bu korku, 2 haftalık bir süreç için normal olarak değerlendirilebilmekte ancak daha uzun sürerse mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır" diye konuştu.
Okul korkusunun nedenleri arasında anneden ayrı kalma ve terk edilme kaygısı bulunduğunu belirten Topal, anne ve babanın çocuklarına olumsuz bir şey olacağına ilişkin yoğun kaygıları ve bunu çocuğa yansıtmalarının, boşanma veya maddi sorunlardan kaynaklanan stresli bir ev yaşamının, çocuğun yeni bir kardeşinin olması, taşınma, hastalık veya bir yakınının ölümü gibi bir stres faktörünün bulunması gibi nedenlerin okul korkusuna yol açtığını vurguladı.
Velilere önerilerde de bulunan Topal, şunları söyledi:

"Çocuğa okula gitme konusunda ödün verilmemeli, mutlaka okula gitmesi sağlanmalı. Bu, çözümün neredeyse yarısıdır. Çocuğa okulun amacının açıklanması, okula gitmesi konusunda ailenin tüm fertlerinin kararlı ve tutarlı olması işe yarar. Çocuğun kendini terkedilmiş ve yalnız hissetmesine yol açacak davranışlardan kaçınılmalıdır. Okula gitmediğinden dolayı çocuk suçlanmamalı, korkusu ve ağlaması ile alay edilmemeli, bunun yerine duygularını anlamaya ve paylaşmaya çalışılmalıdır. Okul korkusu, yüksek seviyede ise ilk hafta okula birlikte gidip, dönüşte almaya geleceğinizi belirtiniz. Tutarlı davranılması, terk edileceği duygusunu ortadan kaldırır. Bu sıkıntılı durumun geçici olduğu, kendisiyle aynı durumda olan başka çocukların da olduğu anlatılabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber