Mahkeme kararından sonra tümsekler kaldırılmaya başlandı

Sakarya'da bir vatandaşın şikâyetini değerlendiren mahkeme, standartlara aykırı yapılan kasislerin kaldırılmasını hükmetti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ekim 2012 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karın ardından kasisler sökülmeye başlandı.

Araçların hızının yavaşlatılması için yaygın bir şekilde kullanılan tümseklerle (kasis) ilgili Sakarya 2. İdare Mahkemesi geçtiğimiz temmuz ayında emsal niteliğinde bir karar vermişti. Sakarya'da seyyar satıcılık yapan Kadir Kermen isimli sürücünün başvurusu üzerine mahkeme, TSE standartlarına aykırı olarak yapılan ve işaretle belirtilmeyen tümseklerin kaldırılmasına hükmetmişti.

Karar sonrasında Sakarya Büyükşehir Belediyesi, tümsekleri yeniden gözden geçirdi. Belediye, işe mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda hatalı ve mevzuata uygun olmadığı belirtilen tümsekleri kaldırmakla başladı. Ankara, Erenler, Patates Hali caddeleri gibi bir çok caddede standartlara uygun olmadan inşa edilen ve trafik akışını olumsuz etkileyen yaklaşık 20 tümsek söküldü. Bazı tümseklere ise uyarı levhaları, işaretler konuldu.

Kadir Kermen, işaretleme yapılmayan ve hatalı yere konan tümsekler sebebiyle aracının arızalandığını ve üstündeki malların döküldüğünü, bu nedenle dava açtığını hatırlatarak, ?Ayrıca bu tümsekler kazalara da sebep oluyordu. Çoğunda işaret bile yoktu. Özellikle akşam saatlerinde bu kasisleri fark etmek imkansızdı. Kaldırılması çok yerinde bir karar.? diye konuştu.

Kasislerle ilgili olarak Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE) Yol Sathı Hız Kontrol Elemanları Tümsekler TS 6283 Standardı ise şöyle: "Araçların hızlarını ayarlayabilmesi için yola girişten itibaren ilk tümseğin 20 metrede olması; tümseğin genişliğinin araçların dingil mesafesine bağlı olarak 3,6-3,8 metre olması; tümseklerin, yapılacağı yolun kaplama maddesi ile aynı cinsten olması; taşıt yolunu bordürden bordüre kat etmesi; asfalt yollarda yapılacak ise mastik asfalt kullanılması; sürücüler tarafından görülebilmesi için beyaza boyanması; tümseklerin yapımında yol sathı yağmur suyunu kolayca drene edebilecek tedbirler alınması."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber