Kemelek: Sivas, dün olduğu gibi bugün de ülkesine sahip çıkacaktır

Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, her türlü mandacılığa karşı milletin mücadele ederek istiklalini kazanmak zorunda olduğunu belirterek, "Meclis önderliğinde milli mücadele zaferle sonuçlandı. 29 Ekim 1923'de cumhuriyet rejimi kuruldu." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2012 19:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Sivas'ta düzenlenen törenle kutlandı. Tören geçişi sırasında milli mücadele yıllarındaki askeri kıyafetli askerler ve gaziler büyük alkış aldı. Vali Zübeyir Kemelek, törende yaptığı konuşmada, milli mücadele sürecinde Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarına 108 gün ev sahipliği yapan ve buna destek veren Sivas halkının, dün olduğu gibi bugün de hem atasına hem ülkesine sahip çıkacak kararlılık, azim ve iradeye sahip olduğunu söyledi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Sivas'ta düzenlenen tören, valilikte tebriklerin kabulü ile başladı. Burada Vali Zübeyir Kemelek, Garnizon Komutanı Mustafa İlter ve Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok, il protokolünün tebriklerini kabul etti. Daha sonra Kongre Müzesi önünde devam eden törende Vali Zübeyir Kemelek, Garnizon Komutanı Mustafa İlter ve Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok, vatandaşların bayramını kutladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vali Zübeyir Kemelek yaptı. Kemelek, her türlü mandacılığa karşı milletin mücadele ederek istiklalini kendi kazanmak zorunda olduğuna işaret ederek, ?İşte bu düşünceden hareketle Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak milli mücadele hareketini başlattı. Sivas Kongresi münasebetiyle Sivas ve Sivaslıların da yer aldığı milli mücadele süreci, 23 Nisan 1920'de Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni kurdu. Bu Meclis'in önderliğinde milli mücadele zaferle sonuçlandı. Zafer sonucunda 29 Ekim 1923'de cumhuriyet rejimi kuruldu. Cumhuriyet, milli iradeyi temsil eden, meclis esasına dayalı, demokratik, laik bir hukuk devletini ifade eden yönetim sitemidir.? şeklinde konuştu.

Cumhuriyet'in kurulduğu günden bugüne ülkenin gelişmesinde, ilerlemesinde önemli katkı sağladığını anlatan Vali Kemelek, şöyle devam etti: ?Bugün sahip olduğumuz üstün değerlerin hepsine cumhuriyet ile birlikte sahip olduk. Cumhuriyet, kurulduğu günden bugüne kadar ülkemizin birlik ve beraberliği ile huzur ve güvenliğine yönelik yapılan her türlü saldırıya karşı cevap verebilecek güç ve iradeye sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, ülkesi ve milletiyle bir bütündür. Bu bütünlük ilelebet devam edecektir. Milli mücadele sürecinde Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarına 108 gün ev sahipliği yapan ve buna destek veren Sivas halkı, dün olduğu gibi bugün de hem atasına hem de ülkesine sahip çıkacak kararlılık, azim ve iradeye sahiptir."

Halk oyunları gösterisi ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından Cumhuriyet Bayramı kutlamaları tören geçişi ile sona erdi. Geçiş sırasında milli mücadele yıllarındaki askeri kıyafetlerle tören geçişi yapan askerler ve gaziler büyük alkış aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber