'Ebru Sanatı' cep ve tabletlerde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2012 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent'te bir grup geliştirici genç, geleneksel el sanatlarından ''Ebru''nun Ipad ve Iphone ortamında da yapılmasına imkan veren uygulama geliştirdi. Fatih Projesi kapsamında alınan uygulama, proje tabletlerinde ve internet sitesinde de öğrencilerin kullanımına açılacak.

Akıllı telefonların yaygınlaşmasının etkisiyle her geçen gün büyüyen mobil oyun ve uygulama pazarı, Türk geliştiricileri de cezbediyor. ODTÜ Teknokent'te Zibumi Oyun Geliştirme Stüdyosu'nu kuran bir grup geliştirici, yabancıların hakimiyetindeki pazarda geliştirdikleri yerel ögeler içeren uygulamalarla dikkati çekiyor.

Şubat ayında, fonda çalan kasap havası eşiliğinde oyun kahramanının düğün salonunda masalara çarpmadan halaya daha fazla kişi katabilmesine göre oynanan ''Kasap Havası'' adlı mobil oyunu piyasaya sunan genç geliştirici, bu oyunun 250 bini aşkın kullanıcı tarafından indirilmesiyle adlarından söz ettirmişlerdi.

Yeni çalışmalarında da yerel değerlerden beslenen gençler, geleneksel el sanatlarından ''Ebru''nun Ipad ve Iphone ortamında da yapılmasına imkan veren uygulama geliştirmeyi başardılar.

-''Hem zahmetsiz hem maliyetsiz''-

Uygulamayı geliştiren Zibumi Stüdyosu'nun ortaklarından Elif Buğdaycıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, App Store'da çok sayıda boyama ve resim uygulaması bulunduğunu ama geliştirdikleri ebru uygulamasının bunlardan çok farklı olduğunu belirterek, uygulamanın amacının, ebru sanatını yeni kuşaklara tanıtmak ve çocukların ebruya ilgi duyup sahip çıkmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Çocukları düşünerek hazırladıkları, Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan Ebru uygulamasının çocuklar kadar büyüklerden de ilgi gördüğünü dile getiren Buğdaycıoğlu, uygulamayla ilgili şu bilgileri verdi:

''Uygulama, normal ebru uygulamasının aynısı. Atölyelerde yapılan çalışmalardan farklı olarak bizim geliştirdiğimiz uygulama hem zahmetsiz hem maliyetsiz. Bizim amacımız bu güzel el sanatının yaşaması ve bu sanatı daha çok kişinin icra etmesi. Bizim geliştirdiğimiz uygulama, gerçek ebru ile uğraşmak isteyenler için basamak niteliğinde. Yani bir antrenman sahası. Ipad ve Iphone'lara indirilen uygulamayla özgün eserler üretmek mümkün. İstenmesi halinde ortaya çıkan çalışmaların Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar üzerinden paylaşılmasına da imkan veriliyor. Bunun yanında anne ve babalar çocuklarının ürettiği çalışmaların çıktılarını alıp çerçeveletebiliyorlar.''

-''Yaratıcı Eğitim Yaklaşımı ön planda''-

Elif Buğdaycıoğlu, Zibumi Oyun Geliştirme Stüdyosu olarak, ''doğru cevap'' yerine ''çözüm arayışı''nın ön planda olduğu ''Yaratıcı Eğitim Yaklaşımı''nı önemsediklerini ve bu yöndeki çalışmaları takip ettiklerini ifade ederek, ''Yaratıcı Eğitim Yaklaşımını oyunlara entegre ederek çocukların gelişimine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Geliştirme aşamasında Milli Eğitim Bakanlığı Fatih Projesi yetkilileri uygulamayı görerek projelerine dahil etmek istediler. Geliştiricilerin uyarlama çalışmaları sonucu Fatih Projesi'ne dahil olan 'Ebru uygulaması' öğrenciler tarafından 'eba.gov.tr' adresinde ve tablet bilgisayarlarda kullanılabilecek'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber