Mardin'de Ortadoğu'nun geleceği tartışılacak

Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından 16-18 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenecek ve Türkiye, Amerika, İngiltere, Malezya, Katar, Suudi Arabistan, Mısır, Filistin, İran, Lübnan gibi ülkelerden otuza yakın bilim adamının katılacağı 'Ortadoğu: Kurgu mu Gerçek mi? Değişim, Çatışma ve Dönüşüm' adlı uluslararası konferans düzenlenecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2012 17:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konferans öncesi üniversite binasında basın toplantısı düzenleyen Sempozyum Düzenleme Kurulu Koordinatörü Doç. Dr. İbrahim Özçoşar ve akademisyenler, sempozyum hakkında bilgi verdi. Ortadoğu'nun yalnızca kültürel, siyasi, toplumsal değil akademik ve entelektüel zeminlerde de sıklıkla üzerinde konuşulan temalardan biri olduğunu belirten Sempozyum Düzenleme Kurulu Koordinatörü Doç. Dr. İbrahim Özçoşar, "Özellikle son yıllarda Ortadoğu'da yaşananlar sadece politik değil aynı zamanda akademik ve entelektüel bir sorgulama sürecini de başlatmıştır. Bu sempozyum da böyle bir sorgulamanın gerekliliğine inanan bir ekibin çalışmasıyla şekillendi.? dedi.

"ORTADOĞU'DA ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇMEK GEREKİR"

Sempozyumun ana temasını 'Ortadoğu' kavramı ve 'Ortadoğu' algısının oluşturduğuna dikkat çeken Özçoşar, "Bu sorunsallaştırma ile birlikte Ortadoğu'nun gerçekte aktör mü yoksa bir senaryonun oyun alanını mı oluşturduğu tartışmaya açılacaktır. Son yıllarda yaşanan devrimler karşısında ilk etapta takınılan tavır ve yaklaşımlar Ortadoğu'yla ilgili 'muğlak kanaatleri' bir kez daha açığa çıkarmıştır. Bu kanaatlerin önemli çoğunluğu, neredeyse 'teolojik güç' atfettikleri bir dünyanın Ortadoğu'yu yeniden şekillendirdiği fikrini benimsemiş görünmektedirler. Böylece Ortadoğu, kendini değiştirecek bir öz iradeden yoksundu ve Ortadoğulu kendisine verilen devrim görevini yerine getirmekteydi. Bu sempozyumda, kültürel ve entelektüel sömürüyü alt etmeye yönelik kavramsallaştırmalar peşinde koşacağız. Ayrıca edilgenleşmenin/nesneleşmenin önüne ortak entelektüel çabalarla geçebilme imkânlarını araştıracağız.? şeklinde konuştu.

13 ÜLKEDEN 60 BİLİM ADAMI KATILIYOR

Başta Filistin ve Suriye'de yaşanan şiddeti ele alacaklarını da kaydeden Özçoşar konuşmasına şöyle devam etti: "Üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan 'Ortadoğu: Değişim Çatışma ve Dönüşüm' adlı uluslararası sempozyumda başta Ortadoğu kavramının kuruluşu, temsil sorunu ve gelecek senaryoları olmak üzere, çağdaş İslam düşüncesine yön veren politik ve entelektüel aktörler, Ortadoğu'da değişimin dinamikleri, Ortadoğu'da siyaset ve demokrasinin geleceği, Ortadoğu'da kimlik ve çatışma zeminleri, sanatın ve edebiyatın içerisinden devrimi/değişimi okumak, İslamî hareketlerin dönüştürücü gücü, Ortadoğu'da ulus-devlet, hukuk ve sınır nosyonu, Arap baharının Filistin sorununa etkisi, Ortadoğu'da halk hareketleri ve dönüşüm, Ortadoğu'nun ekonomik geleceği gibi oturum başlıkları altında, bir Ortadoğu analizi yapılacaktır. 13 ülkeden yaklaşık 60 bilim adamı, akademisyen ve entelektüelin katılımıyla ve çok sayıda tebliğle 3 gün boyunca bu dinamikleri ve gelecek senaryoları tartışmaya açılacaktır.? şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber