Aydınlı: 'rüyaların kaydedilebilmesi mümkün olabilir'

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Aydınlı, ?Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; fonksiyonel MR sayesinde rüyaların kaydedilebilmesi mümkün olabilir? dedi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2012 21:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü tarafından düzenlenen, ?Geçmişten Geleceğe; Elektronik, Fotonik, Plazmonik? başlıklı konferans, Fen Edebiyat Fakültesi Lacivert Salon'da yapıldı. Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Aydınlı'nın konuşmacı olarak davet edildiği konferansa Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muharrem Dinçer, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bulut, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Büyükgüngör'ün ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Atilla Aydınlı, ?Konuşmama ?fizikte neler oluyor?' sorusuyla başlamak istiyorum. Fizik biliminde çok önemli şeyler oluyor ve işler eskisinden çok farklı. Kainatın var oluşuyla ilgili çok önemli gelişmeler oluyor. Büyük patlama hakkında çok ayrıntılı bilgiler elde ediliyor. Kainatın yaşının deneysel olarak tespitinden tutun da, gözlemlenebilir kainatın çapına varıncaya kadar çok önemli bilgiler ediniyoruz ve bu belirli bir model çevresinde inceleniyor. Gerek fizik, gerekse bilim çok hızlı adımlarla ilerliyor. Günlük hayatın kaygısıyla bu konuları yakından takip edemiyoruz belki ama bu gerçekleri zaman zaman düşünmek ve kafa yormak durumundayız? diye konuştu.

Prof. Dr. Atilla Aydınlı sözlerine şöyle devam etti: ?Son günlerde fizik biliminde olan gelişmelerden biri de; standart kozmolojik modelde önemli bir yer tutan Higgs bozonu diye bir parçacık bulunmuş olmasıdır. Eğer o parçacığın Higgs bozonu olduğu teyit edilirse, Higgs bozonunun kainatın oluşumundaki önemli yeri kesinleşmiş olacak. Bunun yanında kuşların kuzeyden güneye nasıl göç ettikleri hakkında önemli gelişmeler var. Niçin göç ettikleri bilinen kuşların nasıl göç ettikleri bilinmiyordu. Yapılan son araştırmalarla kuşların dünyanın manyetik alanını nasıl ölçüp, yollarını nasıl buldukları da aydınlanıyor. Fonksiyonel MR'da önemli gelişmeler arasında çok çarpıcı olan bir konu. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; fonksiyonel MR sayesinde rüyaların kaydedilebilmesi mümkün olabilir.?

Konferans, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber