Yaz sıcak geçti hamsi geç kaldı

Haber Giriş : 22 Kasım 2012 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin en çok tüketilen balığı hamsinin göç yollarını ve üreme davranışlarını incelemek için Karadeniz'e açılan araştırma gemisi Bilim II'deki uzmanlar, küresel iklim değişikliği nedeniyle bu yıl hamsinin yeterli olgunluğa ulaşamadığını tespit etti.

Tespitlerini Milliyet'le paylaşan Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, ?Geçen yıl Karadeniz çok soğuktu ve hamsi hiç olmadığı kadar erken gelmişti. Geçen yılın soğuk geçmesiyle bu yıl hamsinin geç yumurta attığını düşünüyoruz. Bu nedenle göç sürüleri oluşturacak boya henüz ulaşmadılar? dedi

Ali Cemal Gücü, ?Gecikmenin yaklaşık yaklaşık 1 ay olduğunu düşünüyoruz. Geçen sene hamsi ekimde avlanmaya başlanmıştı. Bu yıl halen bir şey yok. İklimdeki değişikliği hamsinin üreme davranışlarını etkiliyor. Bu yıl deniz suyu daha sıcak olduğundan hamsi geç yavruladı. Diğer ülkelerle de temas halindeyiz hiçbir yerde hamsi yok. Seneye bereketli bir hamsi yılı geçirebiliriz. Sadece balık yağı fabrikalarına satılacak yavru hamsilerin avlanması önümüzdeki sene beklediğimiz bereketi yok eder. Bu yıl geç büyüyecek hamsi ile yetinilmesi gelecek yıl için bol hamsi getirir.?

Boy ortalaması 5.8 santimetre

Balıkçılarla da konuşan araştırmacılar, hamsi boylarını karşılaştırdı. Yapılan ölçümlerde hamsilerin ortalama boyunun 5.8 cm olduğu görüldü. Geçen yıl bu aylarda ise yavruların 7.3 cm olduğunu tespit eden bilim insanları, hamsinin bu yıl geç büyüdüğünü, bunun da denizin daha geç ısınıp geç soğumasından kaynaklandığını belirtti.

Hamsinin yumurtlama döneminin yaz aylarına denk geldiğini ve ilk yavruların yazın çıktığını belirleyen uzmanlar, bu yıl yaz sıcaklığının yüksek olmasına dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber