Geçen yıl 1,7 milyon kişi AIDS nedeniyle öldü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2012 22:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?1 Aralık Dünya AIDS Günü' nedeniyle AIDS konusunda insanları bilgilendirmek için, Sağlık Bakanlığı, UN AIDS yetkilileri ile Hacettepe ve Ege Üniversitesi'nden uzman hocalar ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda AIDS, Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNADIS 2012 yılı raporu açıklandı. Verilere göre, geçen yıl 1,7 milyon kişi AIDS nedeniyle öldü. Geçen yıl bir günde 7 binden fazla kişi AIDS virüsü olan HIV'e yakalandığı tahmin ediliyor. 2011 yılında ise toplamda 2 milyon 500 bin kişinin AIDS'e yakalandığı tahminine yer veren rapor, toplamda 34 milyondan fazla HIV taşıyıcısının bulunduğunu vurguluyor. Dünyada AIDS hastalığı en çok 23,5 milyon kişi ile Sahra Altı Afrika'da bulunurken, bu sıralamayı Karayipler takip ediyor.

16 MİLYON UYUŞTURUCU KULLANICISININ 3 MİLYONU AIDS'Lİ

AIDS hastalığının sadece cinsel yolla ve damardan uyuşturcu alanların aynı enjektörü kullanmasıyla bulaştığını söyleyen Hacettepe Üniversitesi AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) Müdürü Aygan Tümer, 16 milyon uyuşturucu kullanıcısının 3 milyonunun AIDS hastası olduğunu açıkladı.

AIDS tedavisinin bir ömür boyu sürdüğünü ve karma ilaçlarla tedavi edildiğini belirten Tümer, ?AIDS'ten korunmanın en güvenilir yanı tek eşliliktir. Bunun yanında AIDS riski taşıyan ilişkilere karşı insanlarımız bilinçlenmeli. AIDS artık ev hanımlarında bile görülebiliyor. AIDS taşıyıcısı erkek evde kendi eşine de bu virüsü bulaştırabiliyor. Hatta daha üzücüsü bu birliktelikten doğan çocuklar hayata AIDS'le gözünü açıyor.? diyerek vatandaşları AIDS'e karşı uyardı.

TÜRKİYE'DE AIDS GİDEREK ARTIYOR

Türkiye'de AIDS'le ilgili sunum yapan Mehmet Ali Torunoğlu, Türkiye'de söz konusu hastalığın giderek yaygınlaştığını, bununla birlikte yılda 7 milyon 300 bin test yaptıklarını bildirdi. Türkiye'de ilk AIDS vakasının 1985 yılında yaşandığına dikkat çeken Torunoğlu, 2012 Kasım ayına kadar toplamda 5 bin 992 kişinin HIV virüsü bildirimi yaptığını açıkladı. Türkiye'de vakaların yüzde 72'si erkeklerden oluşuyor. Erkekler arasında en çok 40-49 yaş aralığında görülürken, kadınlarda 25-29 yaş aralığında görülüyor. Vakaların yüzde 17'sini yabancı uyruklu kişiler oluşturuyor.

Bu konuda ayrıca hasta mahremiyeti gözettiklerini vurgulayan Mehmet Ali Torunoğlu, kendilerinin bile AIDS'li kişileri tanımadıklarını, sadece onlara kod verdiklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber