Somuncu Baba ve Osman Hulusi Ateş Efendi anıldı

Hacı Bayram-ı Veli'nin hocası Somuncu Baba ile yüzyılın önemli mutasavvıflarından divan şairi Osman Hulusi Ateş Efendi, Gaziantep'te düzenlenen panelle anıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2012 12:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel merkezi Malatya'nın Darende ilçesinde bulunan Hulusi Efendi Vakfı tarafından, 7 ayrı yerde düzenlenen panellerin 6'ncısı Gaziantep Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Balaban Abdurrahman Erzincani Camii imam hatibi Bekir Sıddık Durmuş'un tilavet ettiği Kur'an'ı Kerim'in ardından başlayan panelin, vakıf adına açılış konuşmasını Nazmi Değirmenci yaptı. Değirmenci, maneviyat büyüklerini anlamak için onlar gibi yaşamak ve insanlığa örnek olacak davranışlar öğütleyen tavsiyelerini yerine getirmek gerektiğini bildirdi. Akşemseddin, Hacı Bayram-ı Veli, Somuncu Baba, Şeyh Edebali gibi veliler olmasa, ne Osmanlı'nın ne de Selçuklu'nun olamayacağını söyleyen Değirmenci, ?21. yüzyılda da bu silsilenin evlatlarının milletin yücelmesine ışık tutacağına inanıyoruz.? diye konuştu. Somuncu Baba, Hulusi Efendi, Darende ve vakfın tanıtımının yapıldığı gösterimin ardından panelistler konuşma yaptı.

Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Akpınar da Allah dostlarını yaşamak ve yaşatmak gerektiğini belirtti. Akpınar, ?Onlar kimseye gönül koymadan davalarına, inandıkları değere baş koyan gönül adamlarıdır. Kur'an-ı Kerim'de geçen ?sadıklarla beraber olunuz' ifadesindeki sadık, önce Yaratıcıya, çevresindekilere karşı dürüst olan kimselerdir. Onlarla beraber olmak için onlar gibi olmak, onları sevmek, onlara sevdalanmak gerekir. İşte bu toplantılar onlara olan sevdamızı artırırsa onları doğru bir şekilde tanımamıza vesile olursa bir anlam ifade eder. Onlar, yüce Allah'ın kulları olarak mükellef bir şekilde yaşadılar, sorumluluklarını büyük ölçüde yerine getirdiler ve göçüp gittiler. Onlar gibi olma ve onların yolundan gitme sırası şimdi bizlerde. O nedenle sadece onları anmak yetmiyor, onların düzenini hayatımıza taşımak gerekiyor.? dedi.

Gönül dostlarının hayatları incelendiği zaman, onların aktif iyiler ve iyiliklerini çoğaltan kimseler tanımına uyduğunun görüleceğini dile getiren Akpınar, ?Kur'an, İslam'a uyanları hayra çağıran iyilikleri emreden, kötülüklere dur diyen, organizeli bilinçli bir toplum oluşmasını bildiriyor. Eğer bu ayeti insanlar hayatlarına tatbik etseydi, dünyamız, yaşadığımız problemler içinde kıvranmazdı. Hayra çağırmak için hayır adamı olmak, iyiliklere çağırmak için iyi olmak, kötülüklere dur diyebilmek için kötülüklerden uzak durmak lazım. Gönül adamları, hayır sırları açanlar, açtıkları sırlarda yüzlerce insanı ardından sürükleyenler ve o ilahi sevaplara kavuşmaları sağlayanlardır.? şeklinde konuştu.

Uzman tarihçi Resul Kesenceli de Somuncu Baba'nın yetiştirdiği Hacı Bayram-ı Veli başta olmak üzere, talebelerinin Osmanlı coğrafyasını manevi olarak etkileyerek insanları iyiliğe sevkettiklerini bildirdi.

Vakıf Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından, panelistler ile programa katılan AK Parti Gaziantep milletvekilleri Mehmet Erdoğan ve Derya Bakbak, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın ve Şehitkamil Müftüsü Sabri Kütükçü'ye günün anısına birer plaket verildi. Programa katılanlara çıkışta 'Somuncu Baba Sebil Ekmeği' dağıtıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber