Özürlü bireylere bakan koruyucu ailelere 300 YTL

Haber Giriş : 22 Ekim 2005 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na bilgi veren Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri'nde kalan özürlü çocuklar hakkında çıkan iddiaları yalanladı. Çubukçu, merkezi Washington'da bulunan Zihinsel Engellilik ve Psikiyatride İnsan Hakları Kuruluşu'nun Türkiye'de devlete ait psikiyatri merkezleri ve yetiştirme yurtlarında insan haklarının ihlal edildiğini ileri süren "Kapalı Kapılar Ardında" adlı rapordaki iddialarla ilgili komisyona bilgi verdi.

Çubukçu, 18 bin özürlünün kurumlara başvurduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Rapor resmi olmayan bilgilere dayanıyor. 2631 özürlü bireye yatılı olarak bakıyoruz. Örneğin Saray Rehabilitasyon Merkezi'nde 100 özürlü bulunmaktadır. Her birinin aylık bakım maliyeti ortalama 2.000 YTL'yi bulmaktadır" dedi. Çubukcu, özürlü bireye bakan koruyucu aileye 300 milyon lira ayni-nakdi yardım yapılacağını belirtti.

Çubukçu: Pet şişe devri bitti!

Özürlü bireylerin ellerine zarar vermemesi için pet şişe ile korunmaya çalışıldığını kaydeden Bakan Çubukcu, "Artık bu uygulamayı sonlandırdık. Bunun yerine özel yaptırılan el koruyucu eldiven kullanılmaktadır" bilgisini verdi. Çubukcu, özürlülerin okullara devam etmesi için büyük çaba gösterdiklerini ve 2006 yılı için servis parası olarak 17 trilyon ayrıldığını kaydetti. Milletvekillerinin "özel eğitim kurumlarında yöneticilerin mesai bitmeden gittiği söyleniyor, denetleme yapılıyor mu?" sorusu üzerine Çubukcu, bu yerlerin açılış izni ve denetimlerinin Milli Eğitim Bakanlığı'na ait olduğunu kaydetti. Çubukcu, özürlü bireylere uygulanan 'elektro şok tedavisi' ile ilgili eleştirelere cevap vererek, "Elektro şok tedavisi kesinlikle bir tedavi yöntemidir" dedi. Bakan Çubukcu, hiçbir özürlünün açlıktan veya dayaktan dolayı ölmediğini sözlerine ekledi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber