El yazma Kur'an-ı Kerimler Bursa'da müzede toplanacak

Dünyada hat yazısı konusunda en önemli merkez olan Bursa Ulucamii'nin civarına el yazma Kur'an-ı kerimler için bir müze yapılması planlanıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2012 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İhlas Haber Ajansı Bursa Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Ulucami etrafındaki tarihi yapıları yeniden fonksiyonlandırma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bilhassa 1900'lü yılların başında ünlü hattatların bağışladıkları levhalarla bir hat merkezi haline gelen Ulucami'nin civarında bir el yazma Kur'an-ı kerim müzesi açılmasının şehre önemli bir kültürel derinlik sağlayacağını kaydeden Başkan Recep Altepe, "Ulucami'de geçmiş yıllarda vakfedilmiş onlarca el yazma Kur'an ı kerim vardı. Bu eserlerin bir kısmı günümüzde güvenilir kişilerde olabilir. Hat bakımından değerli olan el yazma mushaflar için böyle bir müze açılabilir. Yer konusunda Ulucami civarında bir tarihi binanın olmasının isabetli olacağını düşünüyoruz" dedi.

Bursa'da en az 40 ailenin elinde 100 ile 400 yıllık, kondisyonu yüksek kıymetli hattatların yazdığı Kur'an-ı kerimler bulunduğu tahmin ediliyor. Türkiye'den çok sayıda el yazması Kur'an ı kerim özellikle eskici ve antikacılar marifeti ile yurt dışına götürülüyor. Bursalı eski eser sevenler, kültürel bir miras olan el yazması eserlerin bir müzede bütün vatandaşların ziyaretine açılmasının çok anlamlı bir çalışma olacağını bildirdi.

Bursa Valiliği ile Ulucami Derneği'nin de maddi destek verdiği projede Ulucami civarındaki tarihi medrese, han ve hamamlarda inceleme yapan bir grup, en uygun mekanın seçimi ve kamulaştırılması konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda eski eser sevenlerden 3 adet el yazması Kur'an ı kerim bağışının hazır olduğu, müze iç dizaynının başlaması ile kıymetli hattatların eserlerinin toplanmasına imkan sağlanacağı bildirildi. Ulucami'den 30-40 yıl önce İstanbul Vakıf Hat Eserleri Müzesi götürülen el yazma Kur'an ı kerimlerinin geri istenmesi de gündeme gelecek. Bursa'daki köklü ailelerin elinde atalarından kalma zengin bir Kur'an ı kerim, el yazma fatiha ve dua kitapları bulunduğuna dikkat çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber