Özürlü kıza tecavüz eden görevli bile mahkeme kararıyla işe dönüyor

Haber Giriş : 29 Ekim 2005 07:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya'daki şiddet skandalı, devlet personel sisteminin çarpıklığını da ortaya çıkardı. Şiddet ve tecavüz sorumluları memuriyetten atılamıyor. Defalarca açığa alınan yöneticiler bile idare mahkemesi kararıyla geri dönüyor.

Malatya Çocuk yuvasında ortaya çıkan ve Türkiye'yi ayağa kaldıran şiddet görüntülerinin arkasında, devlet personel sisteminin çarpıklığı yatıyor. Taciz ve şiddet olaylarının yaşandığı çocuk yurtlarında görev yapan yönetici, bakıcı ve diğer görevliler görevden alınamıyor, ihmal veya suçlarının cezasını ancak "sürgüne gönderilerek" çekiyorlar. Şiddet ve tecavüz iddialarıyla açığa alınan yöneticiler bile mahkeme kararıyla tekrar görevine dönebiliyor.

3 kez gidip dönen memur var

Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'yu "Biz görevden alıyoruz, geri dönüyorlar" diye isyan ettiren bu durumda bulunan çok sayıda SHÇEK görevlisi olduğu öğrenildi. Görevi ihmal, kötü yönetim ve çocuklara karşı şiddet suçlarından dolayı tam 3 kez görevden alınan bir Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu İl Müdürü'nün, her seferinde devlet memurluğunun avantajlarını kullanarak mahkeme kararıyla görevine geri döndüğünü belirten kurum kaynakları, bugüne kadar 11 ayrı yerde daha aynı suçlardan dolayı görevlerinden alınan memurların da mahkeme kararıyla göreve döndüklerini belirttiler.

Taciz skandalını çabuk unuttuk

SHÇEK'te "görevden alınamayan" yöneticilere iki önemli örnek veriliyor. Kurumun bir ildeki yurdunda barınan 22 yaşındaki özürlü kıza tecavüz ettiği iddiasıyla görevden alınan, ardından da belgelerle hakkında suç duyurusunda bulunulan bir yöneticinin, göreve dönmek için açtığı idari davayı kazandığı ve yeniden görev almayı beklediği öğrenildi. 7 ay önce İzmir Barbaros Çocuk Köyü'nde çoğu kız 12 çocuğa taciz ve tecavüz iddiaları üzerine açığa alınan 9 personel de, idari soruşturmada suçlu bulunmalarına ve haklarında dava açılmasına rağmen farklı illerde görevlerine devam ediyorlar.

Memurlar bıkkın ve yorgun

Uzmanlar, devlet memurlarının yılların getirdiği bıkkınlık ve yorgunlukla yönetme ve yeteneklerini uygulama becerilerini yitirdiğini belirterek, hemen her alanda işlerin bu yüzden yürütülemediğine dikkat çekiyorlar. Yurtlarda hizmet veren memurların değişmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu memurların "genel memurluk sınvıyla" alındığını, oysa buralara özel nitelikli eleman alınması gerektiğini vurguluyorlar.

Çubukçu: Ev sistemi getireceğiz

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ise yaptığı açıklamada, SHÇEK'te çocukların bakımı ve gözetilmesi konusunda kurumsal yapıdan vazgeçilerek ev sistemine geçileceğini, bunun ilk adımının atıldığını ve 1320 çocuğun aile veya akrabalarına iade edildiğini bildirdi. Çubukçu yurtların sivil toplum örgütlerinin gözetim ve denetime açılmasına yönelik bir taslak hazırladıklarını da açıkladı.

Skandal yönetmelik değiştirdi

Bu arada Malatya'daki skandal yönetmelik değiştirtti. Değişikliğe göre, bundan sonra çocukların bakıcılığını yapacak kadınlarda Meslek Lisesi mezunu olma şartı ve psikolojik yeterlilik aranacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber