Maliye, telgraf emriyle kamuda kırtasiye alımını durdurdu

Haber Giriş : 01 Kasım 2005 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 bütçesinde dengeleri tutturabilmek için kamu kemer sıkmaya başladı. Ekim ayı da dahil, kamu kurumlarında yıl sonuna kadar kırtasiye, büro malzemesi, büro ve işyerine mal ve malzeme alımı, makine ve teçhizat alımı, diğer dayanıklı mal ve malzeme alımına yasak getirildi.

12 Ekim tarihinde Maliye Bakanlığı'nın bir telgraf emriyle kamu kuruluşlarına gönderilen "Ayrıntılı Harcama Programı" başlıklı yazının, valilikler tarafından acilen yetkili saymanlık ve mal müdürlüklerine iletilmesi istendi. Maliye, ekim, kasım, aralık aylarına ait mal ve hizmet alımları ödeneğini serbest bırakırken, bu grup içinde yer alan tek tek kodları sıraladığı kalemlerde ise yıl sonuna kadar hiçbir harcamanın yapılamayacağını bildirdi. Maliye Bakanlığı'nın telgraf emrine daha sonra kamu kurumlarından gelen tepkiler üzerine bazı istisnalar getirildi. 12 Ekim'den önce ihalesi sonuçlandırılmış, sözleşmeye bağlanmış, mal teslim edilmiş, avansı verilmiş olan alımlar kapsamdan çıkarıldı.

1 milyar YTL'lik ödenek iptal
Öte yandan IMF'nin talebi doğrultusunda kullanılmayan ödeneklerin iptal edilmesi kararlaştırıldı. 600 milyon YTL'si yatırımlardan olmak üzere yaklaşık 1 milyar YTL'lik ödeneğin iptal edilmesi planlandı. Bu çerçevede yıl sonuna kadar beklenecek ve kullanılmayan ödenekler tek tek çıkarılacak. 2005 yılı bütçe büyüklüklerine ilişkin revizyonların bu iptal kararı düşünülerek yapıldığı belirtildi. Yani bütçede yeniden bir revizyon yapılmayacak. Yetkililer, revizyonun "gerçekleşme tahmini" olarak yapıldığını, ödeneklerin iptal edilmesinden sonra zaten gerçekleşmenin 2006 yılının başlarında ortaya çıkmış olacağını bildirdiler.

2005 bütçesinde değişen kalemler
2005 yılında bütçe harcamaları için 155 milyar 628 milyon YTL ödenek verilmiş ancak gerçekleşme tahmini 145 milyar 529 milyon YTL'ye düşürülmüştü. Bu düşüşte 10 milyar YTL'lik faiz harcamalarından tasarrufun yanı sıra bazı harcamalarda da düşüş yönünde revizyonlar da etkili oldu. Buna göre personel ödeneği 31 milyar 904 milyon YTL'den 31 milyar 630 milyon YTL'ye, sermaye giderleri (yatırımlar) 10 milyar 71 milyon YTL'den 9 milyar 807 milyon YTL'ye, borç verme 2 milyar 805 milyon YTL'den 1 milyar 965 milyon YTL'ye, mal ve hizmet alımları da 14 milyar 438 milyon YTL'den 14 milyar 120 milyon YTL'ye düşürülerek revize edildi.
Ancak bazı harcamalar da yukarı doğru revize edildi. Örneğin sosyal güvenlik kuruluşlarına yapılan transferlerin yer aldığı cari transferler 32 milyar 499 milyon YTL'den, 35 milyar 651 milyon YTL'ye çıkarıldı. Ancak sosyal güvenlik kuruluşlarına kullandırılmayan ödeneklerden aktarma yapılamayacak. Bunun yerine yedek ödenek kullanılacak.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber