Akaryakıt kaçakçılığını gizlemek için 'çiçek parası' diye havale yapmışlar

İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, paravan şirket aracılığıyla tiner üretimi için ithal edilen ancak kaçak akaryakıt yapımında kullanıldığı belirlenen, 11 milyon lira değerinde 2 milyon 300 bin litre akaryakıt ürünü ele geçirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2012 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Operasyonla ilgili 11 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. G.V.T. isimli paravan şirketin uzun süredir kapalı olduğu, Mart ile Haziran 2012 ayları arasındaki elektrik faturasının 13 lira olduğu, sadece bir çalışanın bulunduğu ve sık sık vergi dairesi değiştirdiği ortaya çıktı. Şirketin, bir ev kadını ve bir kanser hastasının üstüne olduğu da anlaşıldı.

Gümrük ekipleri, G.V.T. şirketinin ithal ettiği akaryakıt ürünlerini gümrükten, Bursa ve İstanbul'daki üç şirketten devir yoluyla aldığını belirledi. Konuyla ilgili çalışma başlatan ekipler, Bursa'da bulunan U.K. isimli firmanın bütün gümrük işlemlerinde kendi müşavirlik firmasına talimat verdiği, bütün gümrük vergi ve ödemelerini bu firmanın yaptığı anlaşıldı. G.V.T.'nin merkezi Ankara olmasına rağmen bütün para transferlerinin Batman ilinden ve firma evraklarında ismi geçmeyen şahıslar tarafından yapıldığı da tespit edildi. Akaryakıt kaçakçılığında birlikte hareket eden U.K., İ.K., İ.P. ve G.V.T. isimli firmaların, aralarındaki para transferlerinde akaryakıt alışverişini gizlemek için "çiçek parası", "telefon borcu", "kira bedeli", "kontör bedeli" ve "aidat ödemesi" şeklinde alakasız havale açıklaması gösterdikleri anlaşıldı. Operasyon için düğmeye basan ekipler, haklarında işlem yaptıkları E.Ç., M.K., M.T., F.T., M.S.E., E.U., İ.A., A.K., A.T., R.A. ve M.E. hakkında, aralarındaki ticari ilişkiyi saklamaya çalıştıktıkları iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Paravan şirkete yapılan baskında, kaçak akaryakıt yapımında kullanıldığı belirlenen 11 milyon lira değerinde 2 milyon 300 bin litre kimyevi hammadde ele geçirildi.

İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerinin son üç ayda el koyduğu kaçak akaryakıt ürünlerinin miktarının yaklaşık 2 bin ton, Ocak 2012'den bu yana işlem yapılan toplam miktarınsa yaklaşık 4 bin 500 ton olduğu açıklandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber