'İlköğretimde yeni müfredata alışıyoruz'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2005 02:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Şahin, öğretmen ve öğrencilerin yeni müfredata tahminlerinden de kısa sürede alıştıklarını, ancak velilerin aceleci tutumları nedeniyle gereksiz kaygılara kapıldığını gözlemlediklerini bildirdi.

Şahin, yeni müfredat programının kişilik eğitimini ön plana çıkardığını, öğrencileri düşünmeye ve soru sormaya özendirdiğini söyledi.

Öğrencilerin, haklarını bilen ve kullanan, sorumluluklarını yerine getiren demokratik bireyler olarak yetişmelerinin amaçlandığını ifade eden Şahin, "Bugüne kadar eğitim konusunda uzman olup da (programın felsefesini beğenmedik) diyen çıkmadı" dedi.

Şahin, ilköğretimde yeni müfredatla katı davranışçı programdan, zihinsel, yapılandırıcı bir yaklaşıma geçildiğini, sadece öğretim değil eğitimin de vurgulandığına dikkati çekti.

Şahin, öğretmenlerin, derse hiç katılmayan ve pek konuşmayan çocukların bile konuşmaya, düşüncelerini ifade etmeye başladıklarını belirttiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Müfredat, eğitim sisteminin temel felsefesini oluşturmaktadır. Bu programın hazırlanmasında 38 sivil toplum kuruluşundan görüş alındı, 8 üniversitenin birikiminden yararlanıldı ve AB uzmanlarının katkı sağladı, 53 akademisyen de görev aldı. Yeni müfredat, geçen yıl pilot olarak uygulandı, eksikleri görüldü ve giderildi. Müfredat 8 yıllık zorunlu eğitime uygun hale getirildi. Bu konuda tek sorun velilerin tutumu. Yeni müfredatta aceleci davranan veliler gereksiz kaygılara kapılıyor. Velilerimiz bu aceleci tavırlarını çocuklarına daha okula başlamadan okuma yazma öğretmede de gösteriyorlar. Bir de bunu övünç kaynağı gibi çevresindekilere anlatıyorlar. Oysa, bırakın çocuklar, çocukluklarını yaşasınlar. Çünkü, velilerin bu tutumu, çocuğun ilerideki eğitimini olumsuz etkiliyor."

Şahin, velilerin en büyük yakınmalarının da özellikle ilköğretim birinci sınıftaki çocuklarının el yazısında zorlanmaları yönünde olduğuna dikkati çekerek, "El yazısına alışmak bir süreç meselesi. Bunu akşamdan sabaha çözemezsiniz. Zaman içinde olacak..." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber