'Anayasa Mahkemesinin Sayıştay kararı Devrimdir'

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 31 Aralık 2012 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin bunu iptal etmesi devrimsel bir karardır.

Zira, bu kanuna göre:

* Sayıştay, idarenin, yani yürütmenin ?mali nitelikteki tüm hesap ve işlerlerini? eskisi gibi denetleyecek, fakat, ?bunun dışında kalan diğer işlem ve faaliyetlerini? artık denetleyemeyecekti...

* Sayıştay, artık kamunun yaptığı işlerin ?etkililiği, ekonomikliği, verimliliği ve benzeri gerekçelerle uygun bulunmadığı yönünde görüş ve öneri içeren raporlar? da yazamayacaktı...

* Kanunda ?Kamu idareleri tarafından yapılan düzenleme ve verilen görüşlere aykırı denetim raporu düzenlenemez? diye bir hüküm bile vardı.


*Sayıştay'ın yetkilerini budayan maddeye iptal


Anayasa Mahkemesi bunun üçünü de iptal etti, hem oybirliğiyle!

Meclis'in VET denetimi

BAŞKAN Sayın Haşim Kılıç'la konuştum. İki ana gerekçeyle iptal ettiklerini anlattı.

?Önce Meclis'in bütçeyi denetleme hakkı... Meclis, bütçeyi sadece mali hesap açısından denetlemez. Vatandaşlar toplanan vergilerin ?etkin, ekonomik, verimli' kullanılıp kullanılmadığını denetleme yetkisine de sahiptir. Ona göre gerektiğinde soru veya gensoru önergesi verilir. Sayıştay'ın VET, yani verimlilik, etkinlik, tutumluluk açısından denetim yetkisini kaldırırsanız, Meclis'in, yasama erkinin bu yetkisini kısıtlamış olursunuz. Oybirliğiyle anayasaya aykırı bulduk bunu.?

Kılıç, Anayasa'nın 160. maddesine göre Sayıştay'ın VET dönemini ?TBMM adına? denetim yaptığını, Sayıştay'dan bu yetki alınırsa Meclis'in denetim yapmasının da zorlaşabileceğini anlattı.

Kılıç, ?Yürütme erki denetimi sevmeyebilir ama demokrasi erkler-denetimler dengesine

dayanır, hükümet dışı denetim kurumları da demokrasinin zorunlu bir unsurudur? diye ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber