MEÜ Karaciğer Nakli Merkezi organ bağışı bekliyor

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Karaciğer Nakli Merkezi Sorumlu Hekimi Doç.Dr.Hakan Canbaz, Türkiye'de organ bağışının az olduğunu ifade ederek, "Organ bağışının artırılması gerekiyor."

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2013 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEÜ Karaciğer Nakli Merkezi organ bağışı bekliyor

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Karaciğer Nakli Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Hakan Canbaz, Türkiye'de organ bağışının az olduğunu ifade ederek, "Organ bağışının artırılması gerekiyor. Organ varsa nakil var. Organ yoksa nakil yapamazsınız" dedi.

2011 Nisan ayından itibaren yeniden faaliyete geçirilen ve başarılı nakillere imza atan MEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Karaciğer Nakli Merkezi, organ bağışı bekliyor. Organ nakli konusunda İHA muhabirine açıklama yapan Sorumlu Hekim Doç. Dr. Hakan Canbaz, siroz hastalarının mutlaka bir gastroenteroloji bölümüne başvurması gerektiğini söyledi. Bu başvurunun ardından ancak siroz hastalarının durumunun değerlendirilebileceğine dikkat çeken Canbaz, "Değerlendirme sonucunda siroz hastalarının durumu belirlenir ve daha sonra nakil ihtiyacı olup olmadığına bakılır. Bunun ardından da nakil ihtiyacı olan hastaların nakil sırasına girebilmesi için nakil merkezimize başvurması istenilir" diye konuştu.

"NAKİL MERKEZİMİZDE ÇOK FAZLA SIRA YOK"

Mersin'de karaciğer naklinin yapıldığını fazla kişinin bilmediğinin altını çizen Canbaz, "Bizim hastanemizde 1,5 yıldır nakil yapılıyor. İhtiyacı olan insanlar bizim merkezimize gelip başvuru yapabilirler. Özellikle Mersin ve çevre illerde olanlar bizim hastanemizdeki nakil merkezimize başvururlarsa biz onları sıraya alırız. Şu anda listemizde çok fazla hasta yok. Bu yüzden vatandaşlarımıza çabuk sıra gelme imkanı olabilir" şeklinde konuştu.

Nakil bekleyen hastaların devamlı kontrol altında olması ve mutlaka bir gastroenteroloji bölümüne başvurması gerektiğine dikkat çeken Canbaz, "Vatandaşlarımızdan bir isteğimiz mümkünse bizim gastroenteroloji bölümüne başvursunlar. Çünkü başka yerde ki doktor arkadaşlar bazen nakili tedavi seçeneği olarak sunmuyorlar hastalara. Dolayısıyla gözden kaçabiliyor. Hastalar o şekilde tedavilerine devam ediyor ama nakil olmuyor. Oysaki sirozda son döneme gelmiş hastalarımızda kesin ve en iyi tedavi yöntemi karaciğer nakildir. İşte bu tedavi eğer hastalara bir seçenek olarak sunularsa ancak hastalar bunu biliyor, öğreniyor ve nakil için başvuruyorlar. Ama bu seçenek hastalara sunulmasa, hastalar da kendileri araştırıp bilgi sahibi olmazlarsa sirozla yaşıyorlar ve bir süre sonra hayatlarını kaybediyorlar" dedi.

"SON 1,5 YILDA 8 NAKİL YAPTIK, 11 HASTA DA BEKLİYOR"

1,5 yıllık sürede 8 hastaya nakil yaptıklarına vurgu yapan Canbaz, sözlerine şöyle devam etti:

"11 hastamız şu anda listemizde nakil bekliyor. Eskiden sadece beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan nakil yapmıştık ama bu dönem artık canlı insanlardan da nakil yapmayı planlıyoruz. Hastanemizin alt yapısı bu anlamda yeterlidir. Daha önce nakil yaptığımız hastalarımızın durumları gayet iyi seyirde gidiyor. Şu anda Türkiye ortalamasında bir başarımız var. Hastalar nakil olduktan sonra normal hayatlarına devam etmeye başlıyorlar. Daha üretken hale geliyorlar. Öteki türlü hastayken, devamlı kanama, beyin fonksiyonlarının bozulması, karında iltihaplaşma ve böbrek fonksiyonlarında bozulma gibi nedenlerle hastaneye hep başvuruyorlar. Hastalar hem hastane de hayatlarını geçiriyorlar hem hayati tehlikeleri var hem de maddi anlamda aileye ve devlete ciddi maliyeti var bu tedavilerin. Eğer nakil olurlarsa sağlıklarına kavuşuyorlar, bağımsız kendi başlarına hayat sürebiliyorlar, mutlaka birinin yardımına muhtaç olmuyorlar ve üretken hale geliyorlar. Böylece hem insanımızı kazanıyoruz hem de ülkemiz ekonomik anlamda kara geçmiş oluyor."

Türkiye'de organ bağışının az olduğu dile getiren Canbaz, "Organ bağışının artırılması lazım. Hem beyin ölümü gerçekleşmiş insanlarımızda hem de canlı organ bağışçısı çok yüksek değil. İnsanları organ bağışında bulunmaya çağırıyorum. Organ varsa nakil var. Organ yoksa nakil yapamazsınız. Bu konuda sıkıntıyı ancak hasta insan çekiyor. Organ bağışlayarak hastalara yeni umut ve hayat kaynağı olalım. Organ naklinin çok kutsal olduğu düşünüyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber