Kandilli: 6.2'lik deprem karada olsaydı yıkıma yol açardı

Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat dün Ege'deki 6,2 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 09 Ocak 2013 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege'deki 6.2'lik deprem karada olsaydı yıkıma yol açardı. O, bu ne dedi bilmiyorum ama Japonya, San Francisco'da büyük deprem bekliyoruz. Biz İstanbul'da bekliyoruz. Bu konuda ciddi çalışmalar yapan kurumlar var. Bununla ilgili teknolojik olarak bir çok yenilikler katılıyor. Bu depremlerin oluş mekanizmalarını daha hassas nasıl inceleri z diye, belki önceden tahmin ederiz diye ama inanın böyle bir şey yok. Erken uyarı sistemleri kullanılıyor. Deprem sonrasında doğalgaza, elektriğe ihtiyacımız var gibi çalışmalar yapılıyor.


*Flaş!... 6.2'lik deprem İstanbul'u da salladı

*6.2'lik depremin ardından 55 artçı sarsıntı


DEPREM ALGILAMA HASSASİYETİMİZ DÜŞTÜ

Şu anda mümkün olduğu kadar ülkemizi iyi dinlemeye devam ediyoruz. Deprem algılama eşiğimiz birkaç sene önce 3 civarıydı, bugün 2,5 indi. Marmara'da deprem algılama hassasiyeti 1,5 kadar düştü. Belki bunu önümüzdeki yıllarda ultra mikro depremlere kadar çekeceğiz. Veri olmadan yorum yapmak mümkün değil.

88 ARTÇI OLDU

88 tane artçı var. Bir müddet daha artçılar sarsıntıları azalarak hafta sonuna kadar devam eder.

BÜYÜK DEPREMİ TETİKLEMEZ

İlgi alanımız Marmara'da büyük depremi tetikler mi diye? Şu anda böyle bir şey yok. Ağırlıklı olarak tetikleme olayı büyük sistemler içindeki büyük depremlerden sonra olur. Marmara depreminden sonra 12 Kasım oldu mesela. Ege'de çalışan iki önemli yer var. Saros körfezinin açıkları biri, biri de güneyde Rodos adası açıkları. Yoğun depremlerin olduğu yer.

Haftada bir de insanların tek tük hissedeceği 3,5 'luk deprem olabilir. Nadir de olsa 5'in üzerinde birkaç deprem olabilir yılda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber