İMKB'de, 5 milyarlık kira yardımı sona erdirildi

Haber Giriş : 10 Kasım 2005 08:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Tasarruf Genelge'sine takılan İMKB'de üst düzey çalışanlar istemeye istemeye de olsa tasarruf genelgesine uydu. Üst yönetime tahsis edilen lüks araçlar, ayda 5 milyar lirayı bulan kira yardımları, özel sağlık sigortaları, cep telefonları geri alındı

Kamu kuruluşlarının uymakla yükümlü olduğu Tasarruf Genelgesi'ni çiğnediği gerekçesiyle (Sermaye Piyasası Kurulu'yla (SPK) kanlı bıçaklı hale gelen İMKB yönetimi geri adım attı.

Borsa Başkanlığı, bugünden geçerli olmak üzere Tasarruf Genelgesi dışında kalan tüm harcamaları kesme kararı aldı. Bu kararın ardından 1MKB yöneticilerinin yıllardır yaptığı lüks harcamalar da sona ermiş oldu. SPK'nın bastırmasının ardından diğer kamu kuruluşları gibi Tasarruf Genelgesi'ni yürürlüğe sokan iMKB'de başkan, başkan yardımcıları ve müdürlere tahsis edilen lüks arabalar geri alınıyor.

Ayrıca kurum çalışanlarına sağlanan ücretsiz cep telefonu konuşması, bedava sağlık sigortası ve milyarlarca lira tutan kira yardımları da bu aydan itibaren kesilecek. Tasarruf Genelgesi kapsamında çalışanların masalarında bulunan sabit hatlı telefonlarda görüşme süresi 3 dakikayla sınırlanacak ve yurtdışı aramalar yasaklanacak.

9 VW Passat ve 15 Golf otomobil geri alınıyor

SPK'nın ÎMKB'nin 2003-2004 hesaplarını incelemesinin ardından hazırladığı bin 200 sayfalık raporunda değindiği aşırı lüks harcamalar bir süre önce gündeme gelirken, iki kurumun arasının iyice açılmasına neden olmuştu. Bu raporun ardından SPK, İMKB yöneticilerinden "Niçin Tasarruf Genelgesi'ne uymuyorsunuz?" sorusuna cevap vermeleri için 10 Kasım'a kadar süre tanıdı. Süre bugün dolarken İMKB yönetimi dün tarihi bir karar alarak
geri adım atti ve "Bundan sonra Kamu Tasarruf Genelgesi'ne uyuyoruz" kararı aldı.

İMKB, bu kararın ardından ilk olarak başkan, başkan yardımcıları ve müdürlere tahsis ettiği araçlan geri alacak. İMKB'de Başkan Osman Birsen'in birden fazla makam aracı bulunuyor. Bu araçların hangisinin iade edileceği bilinmiyor. Ancak borsada altı başkan yardımcısı, bir teftiş kurulu başkam, bir baş hukuk müşaviri ve bir de bilgi sistemleri genel müdürü VW Passat araçlara biniyordu. Bu araçların benzin masrafı Borsa tarafından karşılanıyordu.

Ayrıca İMKB'de 15 adet de bölüm müdürü var. Yönetim bu müdürlere de VW Golf marka otomobil tahsis ediyor. Kararın yürürlüğe girmesinin ardından bu araçlar da geri alınacak Geri alınan araçların satılacağı öğrenildi.

Yeni karara göre İMKB personelinin ücretsiz olarak yararlandığı özel sağlık sigortasına da son verilecek. Ancak sözleşmelerinde bu haktan yararlanma maddesi bulunan personelin bu durumda nasıl bir tutum sergileyeceği bilinmiyor. Diğer taraftan İMKB'de müdür ve üstü düzeydeki yöneticilere verilen cep telefonuyla ücretsiz konuşma hakkı da kaldırılıyor.

Başkan yardımcılarının kira yardımı 5 milyar
İMKB'deki yeni dönemde personele çeşitli adlar altında verilen ek yardımlar da sona eriyor. Bunlardan en önemlileri arasında sayılan ve SPK'nın büyük eleştirilerine hedef olan kira yardımları da bu çerçevede kalkıyor.

Borsada uzman ve üzeri statüdeki personelin yararlandığı kira yardımları yaklaşık 200'den fazla personeli kapsıyor. Zaten 435 personeli bulunan İMKB'de 1 başkan, 6 başkan yardımcısı, 3 üst düzey yönetici, 15 müdür, 42 müdür yardımcısı, 84 şef ve 8 şef yardımcısı görev yapıyor. Bunlara sayıları tam olarak belirlenemeyen uzman sayısı da eklendiğinde kira yardımı yapılan çalışan sayısı tüm personelin yarısını buluyor. Kira yardımları personelin maaş katsayısına göre hesaplanırken, üst düzey çalışanlara yapılan aylık yardımın 5 milyar lira olduğu ifade ediliyor. Diğer personele de aylık ortalama 500-600 milyon lira civarında kira yardımı yapılıyor.

Bir ay tek, bir ay çift maaş alıyorlar
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), özerk statüde faaliyet gösterdiğinden personeline yönetim kurulunun belirlediği ölçüde maaş verebiliyor. İMKB Yönetim Kurulu'nu aracı kurumlar belirliyor.

Alınan bir kararla İMKB'de personelin bir ay, tek bir ay çift maaş aldığı biliniyor. Başkanyardımcısı statüsünde maaşların bu uygulama nedeniyle çok yüksek seviyelere ulaştığı belirtiliyor. Maaş, ek gelir ve borsa iştiraklerinden kâr payı alan bazı başkan yardımcılarının aylık gelirinin 15 milyarı bulduğu belirtiliyor. Bu kadar yüksek gelir ve lüks harcamalar Ankara tarafından da ağır bir şekilde eleştiriliyordu.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber