Kredi kartı borcunu ödemek için üç formül

Haber Giriş : 11 Kasım 2005 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuyumcudan taksitle altın ve telefon bayisinden kontör kart satın alan vatandaş, bunları başka bir dükkânda bozdurup aldığı nakit ile kâbus haline gelen kredi kartı borcunu ödüyor.

12 Kredi kartı borcunun altından kalkamayan vatandaşlar bankaların uyguladığı fahiş faiz oranlarından ve temerrüde düşmekten kurtulmak için ilginç yöntemler geliştirdi. Yıllık yüzde 18-20 faizle kuyumculardan altın, telefon bayilerinden de telefon kontürü satın alınarak başka kuyumcu ve bayiye satıp nakit para yaratan vatandaş, bununla kart borcunu kapatıyor. Merkez Bankası verileri 2 Kasım itibarıyla bireysel kredi kartı kullanımının 2004 sonuna göre, yüzde 19.7 artarak 16.4 milyar YTL'ye çıktığını söylerken batık oranı 1.2 milyar YTL ile tehlike sinyalleri vermeye başladı. Çünkü batıkların toplam kredilere oranı yüzde 4.3'ten yüzde 7.5'e tırmandı. Borcunu ödemeyip temerrüde düşen vatandaş yıllık yüzde 60 ile yüzde 195 düzeyinde bir faiz ödemek zorunda kalıyor.

KONTÖR KART YÖNTEMİ

Faiz kıskacına sıkışan vatandaş ise pratik çözümler üretiyor. Bu borç kapatma operasyonu şöyle yürüyor: Kuyumculardan taksitle altın alan vatandaş bunun için yıllık yüzde 18 faiz ödüyor. Ancak tek maliyet bu değil. Örneğin, taksit kartını kullanarak 12 ay vadeyle 140 YTL'ye cumhuriyet altını alıyor. Sonra bunu 135 YTL'ye bozduruyor. Böylece altının yıllık maliyeti yüzde 22 seviyesine çıkıyor. Yani 10 bin YTL borcu olan vatandaş altın alıp satarak borcu için yıllık 2 bin 200 YTL'lik faiz ödüyor. Oysa kart faizine razı vatandaş eğer temerrüde düşerse farklı bankalarda yıllık 6 bin ile 195 bin YTL arasında değişen faiz ödemek zorunda kalıyor. Aradaki en az 3 bin 800 YTL ile vatandaş daha fazla batağa düşmekten kurtulabiliyor. Kart borcunu ödemenin ikinci yolu ise hazır kart satan bayiiden başka bir kredi kartı ile kontör satın alıp ikinci bir bayiye satmak. Bir kartı 11 YTL'ye satın alan kart borçlusu başka bir bayiye alım bedeli olan 10 YTL 50 kuruşa satıyor. Böylece yarattığı nakit ile kart borcunu ödüyor. Bu işlem her ay tekrarlanıyor. Bu ise vatandaşa ayda yüzde 4.7 faize mal oluyor. Yani ayda 10 bin YTL borcu olan vatandaş hem 70 YTL yerine 470 YTL ödeyerek 600 YTL daha az faiz ödüyor.

Beyaz eşya formülü

Kart mağdurlarının tercih ettiği bir diğer yöntem beyaz eşya. Kredi kartını beyaz eşya bayilerinde alışveriş yapmış gibi kullanıp nakit para temin eden tüketiciler, bu yolla kart borçlarından kurtulmaya çalışıyor. Bu sistemde bayiler yıllık yüzde 20 civarında bir komisyon alarak taksitli ürün satmış gibi karta borç yükleyerek aslında satın alınmayan eşyanın nakit parasını vatandaşa veriyor. Örneğin fiyatı bin YTL olan bir beyaz eşya bu yöntemle 12 ay taksitle ve bin 200 YTL'ye satılıyor. Bu satış kredi kartına yükleniyor. Alışverişi yapmış gibi görünen vatandaşa bin YTL peşin veriliyor. Böylece vatandaş yüzde 200 yerine yüzde 20 faiz öderken esnaf para kazanıyor.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber