Üniversitedeki usulsüz ihalede YÖK bağlantısı

Haber Giriş : 18 Kasım 2005 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Rektör Yücel Aşkın'la ilgili iddianamesinde ilginç bir bağlantıya yer verdi.

Üniversiteye tıbbi cihaz alımı ihalesinde yapılan usulsüzlüğü örnekleriyle anlatan savcı, cihazları satan İspanyol Expansion firma temsilcisi Mehmet Ümit Ayral'ın, YÖK eski Başkan Vekili Uygur Tazebay'ın damadı olduğuna dikkat çekti. YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz döneminde görev yapan Tazebay hakkında herhangi bir suçlamada bulunulmazken, ihaleyle ilgili ek anlaşmaların tamamıyla İspanyol firmasının lehine düzenlendiği vurgulanıyor. İddianamede altı çizilen başka bir suçlama ise, kadrolaşmayla ilgili. Rektörün eşinin 4 yeğeni, danışmanının 3 kardeşi, eşi ve kayınbiraderi üniversiteye alınmış.

Van Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Sarıkaya'nın iddianamesinde, M. Ümit Ayral'ın tıbbî cihaz alımlarıyla ilgili ek sözleşmelerin üniversitede imzalandığını bildirmesine rağmen, belirtilen tarihlerde Rektör Aşkın'ın yıllık izinde olduğunu anlatıyor. Savcılık konuyla ilgili şu ifadelere yer veriyor: ?Ek anlaşmalar tamamıyla İspanyol firmasının lehine düzenlenmiş ve ana sözleşmede olmayan avans müessesesi ek anlaşmaya konarak ilgili İspanyol firmasına, gelmeyen tıbbî cihazların karşılığı olarak 3 milyon 749 bin 835 dolar avans ödenmesi sağlanmıştır. 2 milyon 5 bin 277 dolar karşılığı tıbbî cihaz halen gelmemiş olup bu miktar halen yüklenici firma üzerindedir.? Ek sözleşmelerde öngörülen bir kısım tıbbî cihazın ihale dışı kapsamına alındığı ve bazılarının fiyatlarının değiştirildiği ifade edilen iddianamede, menfaat temin edildiği ve böylece Ayral ve Rektör Aşkın'ın ihaleye fesat karıştırdıkları anlatılıyor.

Üniversite akrabalarla dolmuş

Savcılık iddianamesine giren konulardan biri de YYÜ'de yaşanan akraba kadrolaşması. Aşkın'ın eşinin 4 yeğeni, Rektör'ün danışmanının 3 kardeşi, eşi ve kayınbiraderi, cezaevinde intihar eden Enver Arpalı'nın kızı, damadı, 3 yeğeni ve 2 kayın biraderi üniversiteye alınmış. Örnekle akraba kadrolaşmasına dikkat çekilen iddianamede, Aşkın'ın doktora danışmanı ve asistanı Yard. Doç. Dr. Mehmet Bingöl'ün eşi, 3 kardeşi ve kayınbiraderinin Aşkın döneminde üniversiteye alındığı ifade ediliyor. Rektör Yücel Aşkın'ın eşi Oya Aşkın'ın, Ziraat Fakültesi yardımcı doçentlik kadrosuna getirildiğine işaret edilen iddianamede, üniversiteye alınan akraba kadrolarıyla ilgili tek tek isim verilerek şu bilgiler aktarılıyor: ?Oya Aşkın'ın yeğeni Araştırma Görevlisi Murat Boysan, Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nde görevliyken döner sermayeden faydalanması için bu bölümle ilgisi olmayan Tıp Fakültesi'nde görevlendirilmiştir. Oya Aşkın'ın yeğenlerinden Sibel Boysan, Ziraat Fakültesi'nde araştırma görevlisi; Seyhan Rızvanoğlu, Özalp Meslek Yüksekokulu'nda öğretim görevlisi; Eren Rızvanoğlu, Fen-Edebiyat Fakültesi'nde araştırma görevlisidir. Rektör Yardımcısı Hasan Ceylan'ın kızı Seren Ceylan Dabbahoğlu, Ziraat Fakültesi'nde araştırma görevlisidir. Ceylan'ın damadı Çağrı Dabbahoğlu, yurtdışında doktorasını bitirdikten sonra görevine dönmeyerek istifa etmiştir. Ceylan'ın sekreteri Belge Erge'nin eşi Hasan Erge, Ceylan'ın, bölüm başkanı olduğu Kimya Bölümü'nde öğretim üyesidir. Halk Bilimleri Öğretim Üyesi Caner Işık'ın eşi Nalan Işık, Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü başkanıdır.? Rektör Aşkın'ın üniversitede görevli bazı temizlik işçilerini evinde çalıştırdığı, bu kişilerin devletten maaş almalarının sağlandığı da anlatıldı. İddianamede ayrıca bazı kişilerin döner sermayeden faydalandırıldığına değinilerek bunun hiyerarşik yapılanmanın sonucu olduğu vurgulanıyor. Maliye Bakanlığı, yaklaşık 1 trilyon 500 milyar lira usulsüz ödeme yapıldığını daha önce belirlemişti. Resmi Kayıtlara göre, bu şekilde 84 kişiye ödenen para 222 milyar lirayı buluyor.

Bakan Çelik'i de takip ettirmiş

Aşkın'ın Van'a gelen bakanları da takip ettirdiği ortaya çıktı. Rektör'ün gizli kasasından çıkan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in kimlerle buluştuğuna dair bilgilerin bulunduğu evrakta şu ifadeler yazıyor: ?10.12.2002 tarihli belgede bayramın 1. günü Hüseyin Çelik bayram namazını camide kılıp kahvaltıyı Şükrü Aslan'ın evinde yaptı. Bayramın 2. günü Nurhan Akyüz, Sağlık Bakanı ve Kültür Bakanı ile Vali Bey'le cuma namazını kampüsteki camiye gelip birlikte kıldılar. 3. sabah Kürşat Türkdoğan ile Şaban Şimşek'i ziyaret etti, giderken Şimşek'i alıp birlikte lojmanın önünden ayrıldılar, kardeşi Ramazan Çelik de yanındaymış, Dursun Hoca burada yoktu. Sağlık Bakanı, Doç. Dr. Nihat Tosun'un yakın arkadaşı imiş, şeklinde notlar olduğu, böylece şüphelinin yukarıda adı geçen kişileri gizli olarak takip ettirerek kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal ettiği.?

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber