'Öğrencilere verilecek 1.500 yetmez 10 bin TL olsun'

TÖOB Başkanı Cem Gülan, "Öğrencilere verilecek 1.500 TL yetersiz. Bir öğrencinin maliyeti en az 6 bin TL. 10 bin TL destek verilirse herkes özel okula gider" dedi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Şubat 2013 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doruk ÇAKAR / ANTALYA

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, eğitim sisteminde yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Dershanelerin kapatılıp özel okula dönüştürülmesinin özel ders fiyatlarını artıracağını söyleyen Gülan şöyle konuştu:

- SADECE ZENGİNLER YARARLANACAK: Dershanelere olan ihtiyacın ortadan kaldırılmasına yönelik çalışılmalıdır. Ama ortada ihtiyaç varken kapatılmaları zor. Bu yapılırsa özel ders fiyatları artar ve sadece zenginlerin yararlanabileceği bir uygulama haline gelir. Bugün Anadolu'da okulu doğru dürüst olmayan, dersi boş geçen öğrenciler ortalama bin 500, bin 600 liraya eğitim alıyor.

- BİR ÖĞRENCİNİN MALİYETİ EN AZ 6 BİN TL: Dershanelerin özel okula dönüşmesinden sonra buraya gelecek öğrenciler için destek verilmesinden bahsedilmişti. Öğrenci başına bin 500, 2 bin, 3 bin TL destekle özel okul olmaz. Bir öğrencinin sadece öğretmen maliyeti 3 bin TL'ye yakın. Maliyeti düşürürseniz sosyal faaliyetlere, teknolojiye, okul yapısına yatırım yapamazsınız ve eğitimdeki kalite düşer. Bin 800 TL'ye öğrenci aldığınız zaman sınıflar 30 kişi olur. On bin TL destek verilirse herkes özel okula gider.

BU çerçevede görüşlerine başvurduğumuz Özel Dershaneler Birliği (ÖZDEBİR) Başkanı Faruk Köprülü de konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

- ÖZEL OKUL'UN YANINDA DERSHANE AÇILIR: Bugün 3 bin 800 dershane var. Bunlar bir anda okula dönüştürülse bile dershaneye olan ihtiyaç kalkmadığından bu okulların yanına yeni dershaneler açılır. 'İzin vermiyorum' deseniz bile kaçak bürolar; evlerde ders olur. Özel okullar öğrenci ararken yeni özel okullar açmak doğru ve gerçekçi olmaz.

- BİZE İHTİYAÇ YOKSA KAPATIRIZ: Bize ihtiyaç yoksa biz kapatırız. Milyonlarca insan para verip hizmet almak istiyor. İhtiyaç olmasa bu insanlar gelmez. İnsanlar bedel ödeyip eğitim alıyor, ihtiyaç olmasa neden bu bedeli ödesinler?

Faruk Köprülü:

- KAÇAK FAALİYETLER OLUR: Gelecek yıl da dershaneler devam edecek. Bu ihtiyaç bitmeyecek. İhtiyaç olduğu halde kapatılırsa, kaçak faaliyetler olacak.

- 'KAYIT ALMAYIN' DİYEN OLMADI: Bakanlığın bizlere 'kayıt almayın' gibi bir açıklaması olmadı. MEBSİS'e ücretleri girerek hakkı elde ediyoruz. Bütün kurumlar sayfaya girerek bu hakkı elde ettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber