Hukuki Araştırmalar Derneği, en az on yılını doldurmuş, kamuda ve serbest çalışan başarılı avukatlara savcı ve yargıç olma hakkı tanınmasını istedi.

Haber Giriş : 23 Kasım 2003 06:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hukuki Araştırmalar Derneği, en az on yılını doldurmuş, kamuda ve serbest çalışan başarılı avukatlara savcı ve yargıç olma hakkı tanınmasını istedi.

Hukuki Araştırmalar Derneği Başkanı Yakup Erikel, en azından on yılını doldurmuş, kamuda ve serbest çalışan avukatlara yeşil pasaport verilmesini istedi. Yeni Şafak'a konuşan Erikel, mesleğinde başarılı avukatlara yargıçlık ve savcılık yapabilme imkanı tanınmasını önerdi. Erikel, bu talebini Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e de yazılı olarak sunduğunu söyledi.

Erikel, son zamanlarda "kamusal alan" gibi pozitif hukukça tam olarak tanımı yapılmamış ve yapılması da mümkün olmayan kavramlarla insanların temel hak ve özgürlüklerinin sınırlandırıldığını vurguladı. Erikel, şunları söyledi: "Bir davanın üç, beş ve on yıl sürdüğü bir hukuk sisteminde, ne adaletten ne de bireyin haklarından söz edilemez. Yolsuzluklar, adam kayırma ve hak arama özgürlüğünün önündeki engeller vatandaşın yargıya olan güvenini zedelemektedir."

"Yargıya güven azalıyor"

Son günlerde yapılan bir araştırmada, yargının 14 kurum arasındaki güven sıralamasında 7. sırada geldiğine dikkat çeken Erikel, "Yolsuzlukla mücadelede yargıya ne kadar güveniyorsunuz şeklinde yapılan başka bir araştırmada da insanların yüzde 15'inin yargıya güvendiği ortaya çıkmıştır. Hatta çok vahimdir ki, halkın yüzde 35'i yargıya hiç güvenmemektedir" diye konuştu.

Başkan Erikel, Türkiye'de hukuk devleti olma bilincinin iyice yerleşebilmesi için, ilkokullardan itibaren hukukla ilgili derslerin okutulmasını önerdi. Hukukun sadece savcı ve yargıçların işi olmadığını hatırlatan Erikel, "Hukuk hepimizin işi olmalıdır. Hukuk fakülteleri ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenmelidir. Hakim ve savcı eksiği tamamlanmalıdır" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber