Okullarda yumurta dağıtılsın önerisi

Haber Giriş : 28 Kasım 2005 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na kuş gribine bağlı olarak ortaya çıkan talep yetersizliği nedeniyle her ay ellerinde kalan milyonlarca yumurtanın aynı sütte olduğu gibi okullarda dağıtılmasını önerdi.

Yumurta üreticileri birliği, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na kuş gribine bağlı olarak ortaya çıkan talep yetersizliği nedeniyle her ay ellerinde kalan milyonlarca yumurtanın aynı sütte olduğu gibi okullarda dağıtılmasını önerdi.

Konya Yumurta Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Hasan Konya, daha önce Türkiye'de görülen kuş gribi olayının kamuoyunca gerçek boyutundan çok daha geniş yer bulduğunu ve tüketicinin içine sokulduğu panik nedeniyle üreticilerin çok ciddi sıkıntı içine girdiğini belirtti.Tüketimin azalması nedeniyle piyasada ihtiyacın 2 katı miktarda bir yumurta stoğunun devreder durumda olduğunu ifade eden Konya, ?Bu arz fazlalığı yumurtanın, üreticinin elinden maliyetinin yarı fiyatına çıkmasına neden olmaktadır? dedi.

Konya, Türkiye'de yıllık 2.5 milyar dolarlık bir ciro ve kurulu kapasite yatırımına sahip yumurta tavukçuluğu sektörünün bu darboğazı atlatabilmesi için bakanlıklar nezdinde bazı girişimlerde bulunduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: ?Türkiye'deki 38 milyon yumurta tavuğundan günde 32 milyon 300 bin adet yumurta verimi alınmaktadır. Ancak kuş gribine bağlı olarak talebin düşmesi nedeniyle bu yumurtaların büyük bölümü üreticilerin elinde kalmaya başladı. Bu nedenle üreticiler maliyeti 7.5-8 YKr'yi bulan yumurtaları ellerinde çıkarabilmek için 4.5-5 YKr'ye satıyor. Yani üreticiler yumurta başına ortalama 3 YKr zarar etmektedir. Bu zarar, küçük ölçekli sayılabilecek 20 bin tavuk kapasiteli bir işletmede aylık 20 bin YTL'ye karşılık gelmektedir. Yani sektörde yumurta üreticileri ciddi şekilde sıkıntı içindeler. Birçoğu da iflas etmiş durumda.?

ÖĞRENCİ VE ASKER YUMURTA YESİN
Türkiye'deki tüm yumurta üreticilerinin içinde bulunduğu bu zor durumdan kurtarılması için kendilerinin de harekete geçtiğini anlatan Konya, bu çerçevede Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na elde kalan yumurtaların satışına yönelik çeşitli çözüm önerileri götürdüklerini kaydetti.

Konya, bakanlığa götürdükleri öneride, üreticinin elindeki yumurtaların tüketiminin sağlanması için Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlığı ile temasa geçilmesini istediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

?Biz daha önce okullarda yapılan ücretsiz süt dağıtım gibi yumurtaların da ana okulu ve ilköğretim okullarında dağıtımını önerdik. Biz elde kalan bu yumurtalarımızı, maliyet fiyatı olan 8 YKr'ye bile satmaya hazırız. Bakanlık bu yumurtaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma aracılığıyla bizden alarak, okullarda dağıtabilir. Bugün binlerce çocuk yumurta gibi anne sütünden sonra gelen bir besin maddesinden uzak kalmaktadır. Ayrıca götürdüğümüz öneride, yumurta talebinin artırılması için Milli Savunma Bakanlığı ile gerekli temasların yapılarak, askere de yumurtanın kahvaltılarda, haftada bir gün yerine 2 gün veya ayda 10-15 kez verilmesini önerdik.?

Bakanlıkla öneriler üzerine yaptıkları görüşmelerde olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Konya, önerilerinin önümüzdeki günlerde kabul edileceğine inandıklarını kaydetti.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber