Aksu'dan adli kolluk sistemine ilişkin genelge

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2005 18:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, adli kolluk sisteminin nasıl işleyeceği konusunda valiliklere bir genelge gönderdi. Genelgede, emniyet ve jandarma birimlerinin kendi sıralı amirleriyle ve vali ve kaymakamlarla ilişkilerine Cumhuriyet başsavcılıklarının talimatlarıyla müdahale edilmesinin, bu ilişkileri sınırlayıcı düzenlemeler yapılmasının mümkün olmadığı belirtildi. Genelgede, bazı Cumhuriyet başsavcılıklarınca "adli hizmetlerin yürütülmesine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi" gerekçesiyle emniyet ve jandarma birimlerine talimatlar verildiği belirtilerek, bu talimatlarda yazışmalarda "adli kolluk komutanlığı veya adli kolluk amirliği" başlıklarının kullanılmasının istendiği ifade edildi.

Genelgede, Cumhuriyet başsavcılıklarının emniyet ve jandarma birimlerine verdiği söz konusu talimatların Anayasa, kanunlar ve kanun hükmünde kararname hükümleri ile yönetmeliklere açıkça aykırı bulunduğu kaydedilerek, "Hukuki dayanağı olmayan söz konusu talimatların herhangi bir geçerliliği ve uygulama kabiliyeti bulunmamaktadır" denildi.

Bütün resmi yazışmalarda emniyet ve jandarma personelinin mevcut kadro unvanlarını ve rütbelerini kullanmaları gerektiği bildirilen genelgede, şöyle devam edildi:

"Adli kolluk personelinin belirlenmesinde Cumhuriyet başsavcılıklarından görüş alınmasını zorunlu kılan herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bu itibarla adli kolluk personelinin belirlenmesi ve görevlendirilmesi hususu, valililer ve kaymakamlar ile anılan teşkilatlarının sıralı amirlerinin yetkisi dahilinde ve sorumluluğu altındadır. Adli kolluk görevlisi olarak görev yapan emniyet ve jandarma teşkilatı personelinin sicil raporlarının veya sicil özetlerinin Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilmesi ya da incelettirilmesi mümkün değildir."

Genelgede, önleyici kolluk görevi niteliğinde olan adliye binalarının ve yargı mensupları ile adalet teşkilatının diğer personelinin korunmasına ilişkin her türlü önlemin valiler ve kaymakamlar tarafından alınarak, kolluk kuvvetlerine uygulatılmasının gerektiği belirtildi. Cumhuriyet başsavcılıklarının bu tür önleyici kolluk hususlarında herhangi bir karar ve önlem alma yetkilerinin bulunmadığı için emniyet ve jandarmaya talimat vermelerinin mümkün olmadığı kaydedilen genelgede, bu yöndeki isteklerin vali veya kaymakamlara iletilmesi gerektiği anlatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber