TEB: Yansıltığı gibi ilaç krizi yok

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti'nce ülkede yansıtılmaya çalışıldığı gibi bir ilaç krizi yaşanmadığı, bu konudaki açıklamaların gerçeği yansıtmadığı gibi hastaları da paniğe sevk ettiği bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2013 17:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TEB: Yansıltığı gibi ilaç krizi yok

Türk Eczacıları Birliği'nden ''Piyasada bazı ilaçların bulunmadığı'' iddiaları üzerine yapılan yazılı açıklamada, ilaçla ilgili kriz yaşanıyor algısı oluşturulmaya çalışıldığı belirtildi.

''Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki şu anda ülkemizde yansıtılmaya çalışıldığı gibi bir ilaç krizi yaşanmamaktadır. Yapılan açıklamalar gerçeği yansıtmadığı gibi, hastalarımızı da paniğe sevk etmektedir'' ifadelerine yer verilen açıklamada, halen hekimlerin reçete ettiği sadece 12 kalem ilacın Türkiye'de ruhsatının olmadığı, bunların da Birliğin ithal ilaç temin birimi tarafından getirtilip hastalarımıza ulaştırıldığı kaydedildi.

Açıklama şöyle:

''Lösemi, madde bağımlılığı, kan hastalıkları, kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bu ilaçlar için son 1,5 yıl içerisinde Birliğimize başvuran 7 bin 245 hastanın ilacı temin edilmiş, 25 bin 808 adet kutu ilaç hastalarımıza ulaştırılmıştır.


*'Miadı dolan ilaç zehirdir'

*Yanlış politika yüzünden 1700 ilaç piyasada bulunamıyor


Genellikle kanser ilaçlarının olduğu bu grup ilaçlarda, ruhsat için beklenen süreç içerisinde hasta mağduriyetinin önüne geçmek için ilaçlar Birliğimiz aracılığıyla temin edilerek hastalarımıza gönderilmektedir. İlacı, Birliğimiz aracılığıyla temin edeceğini bilmeyen hastalarımız ise ilaç simsarlarının ağına düşmekte ve ne yazık ki ilacı onlarca katına karaborsadan almak zorunda kalmaktadırlar.''

Ruhsatı olmayan ilaçların yanında, ruhsatı olmasına rağmen bir biçimde eczanelerde bulunamayan ilaçların da TEB tarafından temin edildiği ifade edilen açıklamada, ''İlaç firmaları ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında ilaç fiyatları ve politikalarından kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle ilacını sessizce piyasadan geri çeken firmaların yaşattığı bu sorunu hem kamuya hem de hastalarımıza bir hizmet olarak gerçekleştirdiğimiz bu uygulamayla aşıyoruz'' değerlendirmesi yer aldı.

Muhabir: Selma Bıyıklı Adabaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber