Hamilelikte beslenme yetersizliği damak yarığına neden oluyor

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Osman Köseli, dudak ve damak yarığı oluşumunda hamilelik sırasında doktor kontrolü dışında alınan ilaçlar ve beslenme yetersizliğinin etkili olduğunu söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2013 19:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hamilelikte beslenme yetersizliği damak yarığına neden oluyor

Dudak ve damak yarıklarının bebeğin anne rahmindeki gelişimi sırasında oluştuğunu söyleyen Dr. Osman Köseli, bebeğin normal gelişiminde hamileliğin 5-6'ncı haftalarında dudakların, 10'uncu haftasında ise damakların birleştiğini söyledi. Yarık ile sonuçlanan dudak ve damağın birleşme kusurunun her yeni doğan bin bebekten birinde görüldüğünü belirten Dr. Köseli, dudak ve damak yarığının oluşmasında değişik etkenlerin bulunduğunu söyledi. Dr. Köseli, "Bu etkenlerin başında kalıtsal özellikler ve annenin hamileliliğin erken döneminde doktor kontrolü dışında kullandığı ilaçlar gelmektedir. Ayrıca annenin hamilelik döneminde yetersiz beslenmesi, radyasyona maruz kalması, uyuşturucu kullanımı, anneye ait hastalıklar, çevresel faktörler, annenin sigara ve alkol alışkanlığı bu duruma yol açabilir. Yarık dudak ve damaklı doğan bebeklerin bir kısmında yarık dudak ve damak dışında vücutlarında başka bir takım doğumsal anomaliler de görülebilir. Bu nedenle yarık dudak ve damak kusuru ile doğan bebekleri, doğduktan sonra ayrıntılı bir genel muayeneden geçiriyoruz" dedi.

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Osman Köseli, dudak ve damak yarığı olan bebeklerde başlangıçta beslenme sorunları, ilerleyen ay ve yıllarda orta kulak iltihabı ve işitme güçlükleri, konuşma bozuklukları sorunlarının ortaya çıkabileceğini kaydetti. "Dudak damak yarıklı bebekler normal bebekler kadar rahat beslenemezler" diyen Dr. Köseli, şunları söyledi:

"Özel biberonlarla veya kaşıkla mama vererek beslenmeleri gerekir. Ayrıca beslerken mamanın genze kaçmaması için çocuğun dik tutulması gerekir. Diğer bebeklere göre daha fazla hava yuttuklarından daha sık gazı çıkartılmalıdır. Bu çocuklar çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu ve orta kulak iltihabı olabilirler. Bu nedenle ebeveynlerinin çocuğu soğuktan korumaları ve beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Bebeklerin beslenmesi için dudak yarığının 2,5-3 aylıkken, damak yarığının ise 6 ay ile 1 yaş arasında ameliyat edilmesi gerekir. Dudak ve damak yarığı bebeğinizin olmasını istemiyorsanız, hamileliğin erken döneminde doktor kontrolü dışında ilaç kullanmayın ve beslenmenize dikkat edin."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber