Bağ?Kur, Emekli Sandığı ve konsolide bütçeye tabi kamu çalışanlarının reçete bedellerini zamanında tahsil edemeyen eczaneler zor günler geçiriyor.

Haber Giriş : 01 Aralık 2003 12:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağ?Kur, Emekli Sandığı ve konsolide bütçeye tabi kamu çalışanlarının reçete bedellerini zamanında tahsil edemeyen eczaneler zor günler geçiriyor.

Ankara'da 2003 yılında 53 eczanenin bedelini alamadıkları ilaçların vergilerini ödeyemedikleri için kepenk kapatmak zorunda kaldığı açıklandı. Bağ?Kur, fatura edildiği tarihten itibaren eczacılara bir ay içinde vermesi gereken ithal ilaç bedellerini 90 gündür, iki ay içinde ödemesi gereken yerli ilaç bedelini ise 120 gün geçmesine rağmen ödemedi.

Ankara Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Şener, Ankara'daki bin 800 eczacının kamunun ödemesi gereken ilaç bedellerini zamanında vermemesinden dolayı zor durumda olduklarını söyledi. Şener, eczanelerin birçoğunun gizli iflasın eşiğinde olduğunu savundu. Ankara'da, kamudan ilaç bedellerini alamayan 53 eczanenin kapandığına dikkat çeken eczacı Hilmi Şener, kapanma olaylarının artmaması için sıkıntının bir an önce giderilmesini istedi.

Bağ?Kur'dan alınması gereken yerli ilaç bedellerinin 120 gündür, ithal ilaç bedellerinin ise 90 gündür ödenmediğini söyleyen Şener, ?Halbuki anlaşmalara göre yerli ilaç bedellerinin 60 günde, ithal ilaç bedellerinin ise bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. Ayrıca Emekli Sandığı 18 işgününde ödemesi gereken ilaç bedellerini 50 günü geçmesine rağmen halen ödemedi.? diye konuştu. Konsolide bütçeye tabi kamu kuruluşlarına ait reçete bedellerinin de saymanlıklarca ödeneklerin tükendiği gerekçesiyle ödenmediğini anlatan Şener, ?Eczacılar her ay KDV'yi ve üç ayda bir peşin vergilerini ödüyor. Bunun geri dönüşümü olmayınca eczacı zor durumda kalıyor. Bugün eczanelerin birçoğu gizli iflasın eşiğinde.? diye konuştu. İlaçların depolardan peşin veya kısa vadeli olarak alındığını aktaran Şener, eczacıların alacaklarına karşılık devletin KDV ve peşin vergilerde mahsuplaşması gerektiğini vurguladı. Türkiye'deki 22 bin eczacının 150 bin kişiye istihdam sağladığını vurgulayan Şener, yaşanan sıkıntının bir an önce giderilmesini temenni ettiklerini kaydetti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber