Kapıkule memurlarına 'tapu-kule' incelemesi

Haber Giriş : 25 Aralık 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı ile Edirne Emniyet Müdürlüğü, Kapıkule Gümrüğü'nde başlatılan rüşvet ve kaçakçılık soruşturmasının ikinci perdesinde, soruşturma kapsamındaki gümrükçüler ile polislerin mal varlığının tespiti için harekete geçti.

45 gümrük görevlisiyle 19 polisin tutuklandığı soruşturma kapsamında, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Gümrük Müsteşarlığı aracılığıyla; Edirne Emniyet Müdürlüğü de Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla, gümrük görevlileri ile polislerin mal varlığının tespit edilmesini istedi.

Gümrük Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü yarın (pazartesi), Tapu İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurarak kimlik bilgilerini verecekleri memurların tapu kayıtlarını isteyecek.

AKRABALAR İNCELEMEDE

Devlet görevlilerinin mal tespit soruşturmasına anne, baba, kardeş, dayı ve amca gibi birinci derecede akrabaları da dahil edildi. Bu kişilerin de tapu ve banka hesapları didik didik edilecek.

Emniyet ve Müsteşarlık, tutuklanan personellerinin para hareketlerini de gözaltına aldı. Yetkililer, tutuklanan gümrük görevlileri ve polislerin rutin işlerini hangi bankalar aracılığıyla yürüttüklerini ve hangi bankalardan kredi kartı aldıklarını tespit etti. Emniyet ve Müsteşarlık bu çerçevede, 5 ayrı bankanın genel müdürlüğü ile bu kişilerin hesap hareketlerinin incelenebilmesi için temasa geçti.

Gümrük Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ayrıca, soruşturma kapsamına alınan gümrük görevlileri ve polisler ile birinci derecede akrabalarından mal beyanlarını istedi. Bu beyanlar, tapu kayıtları ve banka hesapları ile ilgili gelecek bilgilerle karşılaştırılacak. Ekonomik gücünün üzerinde malı olduğu tespit edilen gümrük görevlileri ve polisler ile akrabaları hakkında ?haksız menfaat ve çıkar sağlamak, mal beyanında bulunmamak' suçlarından ikinci bir soruşturma başlatılacak.

Valilik ve Emniyet yazıyla uyarmış

KAPIKULE'DE ortaya çıkartılan rüşvet ve kaçakçılık olayı ile ilgili soruşturma tüm hızıyla sürerken, hem Edirne Valiliği'nin hem de Emniyet Müdürlüğü'nün, Kapıkule'deki free shop uygulamasının yanlışlığı konusunda devletin çeşitli mercilerini yazılı olarak uyardığı öğrenildi.

Edirne Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü, operasyon öncesi Kapıkule'ye yönelik yaptıkları araştırmada, bu kapıdan yılda 5 milyon kişinin giriş-çıkış yaptığını belirledi. Valilik ve Emniyet Müdürlüğü, bu kişilerin büyük bölümünün, aynı gün içinde giriş-çıkış yaptıklarını, ?günübirlikçi' olarak adlandırılan bu kişilerin yarısından çoğunun ise sadece free shoplarda ucuza satılan içki ve sigaralardan aldıklarını saptadı. Emniyet Müdürlüğü ve Valiliğin, bu saptamaları rapor haline getirerek ilgili mercilere ulaştırdığı belirtildi.

Günübirlikçi devlet düşmanı

EMNİYET yetkilileri, ?Gümrük ve emniyet kayıtlarından yaptığımız araştırmada Türkiye'ye giriş-çıkış yapan 5 milyon kişiden 2 milyon 700 bininin ?günübirlikçi' tabir edilen kişiler olduğunu gördük. Bu kişilerin 24 saatliğine giriş-çıkış yaptıklarını ve yurda dönerken sigara ve içki limitlerinin hepsini kullandıklarını tespit ettik. Bunu devletin ilgili kurumlarına yazı ile bildirip ?günübirlikçi' uygulamasında free shopların bu kişilere mal satmamalarını istedik. Ancak bir sonuç alamadık? dedi. ?Günübirlikçi' diye adlandırılan bu kişiler yüzünden, devletin yılda 300 milyon dolarlık vergi kaybına uğradığının hesaplandığı bildirildi.

Edirne Valiliği, günübirlikçi olarak Türkiye'ye giriş yapmak isteyenlere pazartesi gününe kadar Kapıkule Gümrük Kapısı'na gelmemeleri yönünde uyarıda bulundu. Valiliğin uyarısının ardından Kapıkule Gümrüğü'nde araç giriş ve çıkışları azaldı. Valilik, uyarıyı Bulgaristan gümrüğüne de bildirdi.

Limited şirketi olan bile varmış

GÜMRÜK Müsteşarlığı Kontrolörlüğü'nün gümrük çalışanları ile ilgili bir araştırması, gümrük memurlarının çoğunun mali durumlarının ?oldukça iyi? olduğunu ortaya koyuyor. Gümrük memurlarının haksız mal edinip edinmediklerinin ortaya konması için düzenli olarak her yıl yapılan bu araştırma, bazı gümrük memurlarının kışlık, yazlık evlerinin, arabalarının yanı sıra deniz motorlarının da olduğunu ortaya çıkarıyor.

GAYRIMENKULE YATIRIM YAPMIŞLAR

Kontrolörlüğün 2003 yılına ilişkin araştırması 67 gümrük memurunu kapsıyor. Memurların mal varlıkları üzerinde yapılan inceleme sonucu, yazlık ve kışlık evleri olduğu, marka arabaları, bankada dolar hesapları bulunduğu, yatırımlarını genelde altın ve gayrımenkule yaptıkları görüldü. Bir gümrük memurunun Yamaha marka deniz motoruna sahip olduğu dikkat çekti.

Gümrük kontrolörlerinin yaptığı incelemeden bir örnek şöyle:

-Gümrük Muayene Memuru B.T.: İzmir'in Emiralem ilçesinde 3 bahçe, Menemen'de dükkan, Karşıyaka'da iki daire, Şakran'da yazlık ev, eşine ait büro, Opel marka otomobil, Yamaha marka deniz motororu, 6 telefon, 1 kayık, Köy-Tür firmasına fason iş yapan 1 limited şirket, bu şirkete ait 2.7 milyar para, eşi ve kendisine ait 4.8 milyar ziynet eşyası.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber