Körler Okulu'nda açılan bir soruşturmayı yürüten müfettiş, "şahitlikleri geçersiz" diyerek görme özürlü öğretmenleri dinlemeyince ortalık karıştı

Haber Giriş : 08 Aralık 2003 16:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Körler Okulu'nda açılan bir soruşturmayı yürüten müfettiş, "şahitlikleri geçersiz" diyerek görme özürlü öğretmenleri dinlemeyince ortalık karıştı

Aydınlıkevler Körler Okulu'nda Milli Eğitim Bakanlığı müfettişinin soruşturması skandala dönüştü. Bakıcı anneyle ilgili şikayetler üzerine okulda soruşturmasını yürüten müfettiş, görme özürlü öğretmenleri yok saydı. Tüm çalışanların ifadeleri alınırken, görme özürlü öğretmenlerin tanıklığına, " şahitlikleri geçersiz" gerekçesiyle başvurulmadı. Morali bozulan öğretmenler konuyu aynı zamanda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in özürlülerden sorumlu danışmanı olan AKP'li Lokman Ayva'ya taşıdı. Ayva, "Bu ayrımcılıktır. Müfettişi de soruşturmak lazım" dedi.

Milli Eğitim Vakfı tarafından bir süre önce Aydınlıkevler Körler Okulu'na iki çocuğu olan bir kadın işe alındı. Asgari ücretle işe başlatılan kadının bir çocuğu da görme özürlü olduğu için derslere sokuldu. Annenin özürlü olmayan 12 yaşındaki çocuğu ise, okulun ağır işlerinde annesine yardımcı oldu. Ancak bir süre sonra görevli kadının özürlü çocuğunun okulda parasız eğitim görmesi ve kendisinin iş alınma ve okulda ikamet etmesi şikayet konusu yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, iddialar üzerine, okula bir müfettiş gönderdi. Müfettiş, bakıcı anne ve iki çocuğu hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma esnasında okulda görev yapan görme özürlü öğretmenler dinlenilmedi. Soruşturma bittikten sonra öğretmenler, "Moralimiz çok bozuldu. Bizi adam yerine koymadı" diyerek AKP'nin görme özürlü Milletvekili Lokman Ayva'ya durumu anlattılar.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın özürlülerden sorumlu danışmanı olarak da görev yapan Ayva, "Benim araştırmam da annenin olumsuz bir tarafı yok" dedi.

TCK NE DİYOR?
Ayva, müfettişin tanıklıklarına başvurmadığı görme özürlü öğretmenleri de dinledi. Ayva, müfettişe tepkisini şöyle ifade etti "Körün şahitliği geçersizdir' diyerek yapmamış. Bu müfettişi de soruşturmak lazım. Bu bir ayrımcılık. Görme özürlü öğretmenlerin hepsi eğitimli. Onları yok saymak, 'körün tanıklığı geçersiz' demek insan hakları ihlalidir."

Meclis Adalet Komisyonu Üyesi Orhan Eraslan, TCK ve usul kanunlarında "Körlerin şahitliği geçersizdir" diye net bir hükmün bulunmadığını söyledi. Eraslan, körlerin tanıklık edip etmeyeceğine ilişkin soruya, "Esas alınan görgü tanıklığıdır. Ancak, duyumlara ilişkin konularda tanıklık yapabilirler. Mesela, dövdü diyemez, ama işitme duyuları çok geliştiği için çığlık sesini duyabilirler. Ayrıca, bir hakim körlerin tanıklığında kendi takdirini kullanır" dedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber