Öğretmenin Atatürk'e hakaret ettiği iddiası

Haber Giriş : 27 Aralık 2005 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli'nin Acıpayam İlçesi'nin Kelekçi Beldesi'nde Atatürk İlköğretim Okulu'nda görevli resim öğretmeni 41 yaşındaki Fadime Demirtaş'ın, öğretmenler odasındaki Atatürk'ün fotoğrafının bulunduğu tabloyu, meslektaşlarının gözü önünde yere atarak çiğnediği iddia edildi.

Öğretmenlerin şikayeti üzerine jandarma tarafından bir süre gözaltına alınan, savcılığın res'en soruşturma başlattığı 6 yıllık öğretmen Demirtaş, Adli Tıp Kurumu'na sevkedildi. Adli Tıp Kurumu, derslere türbanla girdiği belirtilen öğretmen hakkında ?Akli dengesinin yerinde olmaması nedeniyle müşahade altında tutulması' yolunda ön rapor verdi. Daha önce de hakkında soruşturma açıldığı anlaşılan öğretmen Demirtaş açığa alındı, görevden uzaklaştırıldı.

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun olduktan sonra bir süre öğretmenlik yapıp, daha sonra bırakarak kırtasiye dükkanı çalıştırmaya başladığı belirtilen Fadime Demirtaş, 6 yıl önce öğretmenliğe geri döndü. Kelekçi Atatürk İlköğretim Okulu'nda resim öğretmeni olarak görev yapan Demirtaş, iddiaya göre dün saat 09.00'da öğretmenler odasına girerek duvarda asılı bulunan Atatürk posterini alıp yere attı.

KENDİ YAPTIĞI TABLOYU ATATÜRK PORTRESİNİN YERİNE ASMAK İSTEDİ

Demirtaş, daha sonra yere attığı Atatürk posterini çiğnemeye başladı. Odada bulunan 4 öğretmenin şaşkın bakışları arasında Atatürk posterini çiğneyen Demirtaş, bu kez yanında bulunan kendi yaptığı manzara resmi olan tabloyu, indirdiği Atatürk posterinin yerine asmak istedi.

İlk şaşkınlığı atlatan öğretmenler, Demirtaş'a müdahale ederek tabloyu asmasını engelledi, yere atılan Atatürk posterini alıp, masanın üzerine koydu ve olayı Okul Müdürü Hüseyin Kızıl'a bildirdi. Demirtaş, kendisini engellemek isteyen öğretmen ve müdüre de karşı koydu.

AÇIĞA ALINDI

Müdür Kızıl, öğretmenlerle birlikte tutanak düzenledikten sonra olayı jandarmaya bildirdi. Jandarma savcılığın talimatıyla Demirtaş'ı gözaltına aldı. Savcılık olayla ilgili 5816 Sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Şuçlar Kanunu'na muhalefetten resen soruşturma başlattı. Dört yıl önce eşinden boşandığı anlaşılan üç çocuk annesi öğretmenin açığa alındı.

PSİKOLOJİK TEDAVİ GÖRÜYORMUŞ

İfadesi alınan Demirtaş'ın, daha önce de psikolojik sorunları olduğu ve tedavi gördüğü belirtilirken, kadın öğretmen akli dengesinin yerinde olup olmadığının belirlenmesi için Denizli Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Yapılan muayene sonunda Demirtaş'ın akli dengesinin yerinde olmadığı, bu nedenle müşahade altına alınması gerektiği yolunda geçici rapor verildi.

Savcılığın bu rapor doğrultusunda, Demirtaş'ı, ruh sağlığının yerinde olup olmadığıyla ilgili kesin rapor için bir Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevketmesinin beklendiği kaydedildi.

10 KASIM ANMA TÖRENLERİNE DE İZİN VERMEMİŞ

Denizli'de oturan Demirtaş'ın 10 Kasım'da da öğrencilerin okuldaki Atatürk'ü anma törenlerine katılmalarına izin vermeyip, ders yaptığı öğrenciler ve Acıpayam Kaymakamı Numan Hatipoğlu tarafından doğrulandı. Olayı yaşayan öğrenciler, öğretmenin sınıftan Atatürk resmini ve Gençliğe Hitabesi'ni söküp bodruma kaldırdığını, törenlere ve derslere türbanlı girdiğini, nöbetçi olduğunda ?Andımız' ve ?İstiklal Marşı'nı okutturmadığını, 10 Kasım törenlerine katılmalarına izin vermediğini söyledi. Öğrenciler, öğretmenin Okul Müdürü Hüseyin Kızıl'la da İstiklal Marşı'na türbanla katılması yüzünden tartıştığını dile getirdi.

DAHA ÖNCE HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMIŞ

Okul Müdürü Hüseyin Kızıl ve olaya tanık olan öğretmenler, devlet memuru oldukları için açıklama yapamayacaklarını belirtirken, Acıpayam Kaymakamı Numan Hatipoğlu, öğretmenin açığa alındığını söyledi. Hatipoğlu, Demirtaş'ın 10 Kasım'da da buna benzer bir tutum sergilediği için hakkında soruşturma açıldığını dile getirdi. Demirtaş'ın neden daha önce açığa alınmadığı yolundaki soruya, şu yanıtı verdi:

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

?Bu yaptığı ikinci eylem neticesinde Cumhuriyet Savcılığı'nca resen soruşturma başlatılmıştır. İlköğretim müfettişlerinin 10 Kasım'daki olayla ilgili soruşturması sürüyor. Öğrendiğimize göre Adli Tıp Kurumu'nca ?müşahade altına alınarak tedavi edilmesi gerekir' şeklinde bir raporla karşı karşıya. Söz konusu şahısın daha önce de depresyonlarının olduğu ve genel olarak ilaç tedavisinin sürdüğü bilinmekteydi. Ancak, her halükarda adı geçen öğretmenin öğrencileriyle karşılaşmaması ve olayın devam etmemesi için Devlet Memurları Kanunu'nun verdiği yetkiyle öğretmeni görevinden uzaklaştırdık. Adli ve idari soruşturma devam etmekte. Eğer adli anlamda gerek görülürse tedavisi yapılacak, diğer taraftan bunun tersi olursa da cezalandırılması yoluna gidilecektir.?

Kelekçi Belediye Başkanı DYP'li Ramazan Acar, öğretmenin davranışının kabul edilebilir olmadığını söyleyerek, ?Cumhuriyetle yönetilen bir ülkede yaşıyoruz. Bu ülkenin kurucusu Atatürk'e yapılan çok büyük bir hakarettir. Bu olayın beldemizde yaşanması üzücü? dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Acıpayam Şube Başkanı Hasan Gülmez ise, ?Biz bu öğretmeninin hareketlerini takip ediyorduk. 10 Kasım'daki olayla ilgili hakkında soruşturma açılmasına rağmen, görevden bir türlü alınmayan bu öğretmenin şimdiye kadar nasıl öğretmenlik yaptığını anlayamıyoruz. Olay Acıpayam Demokrasi Platformu tarafından hassasiyetle takip edilmektedir? diye konuştu.

TEPKİ DOĞDU

Kelekçi'de yaşanan olay Denizli'de de yankı buldu. Öğretmene tepkiler sürerken, CHP İl Başkanı Ali Rıza Ertemur basın toplantısı düzenleyerek olayı kınadı. ?Türk toplumunu Ortaçağ'ın karanlığına götürmek isteyen yobazlar Kubilay'ı katledişlerinin 75'inci yıldönümünde aynı senaryoyu yeniden oynatmak amacındadır. Kelekçi Atatürk İlköğretim Okulu'nda görev yapan resim öğretmeni Fadime Demirtaş bu oyunun bir parçası olarak karşımıza çıkmıştır? diyen Ertemur, şunları söyledi:?Uzun zamandır Atatürk İlköğretim Okulu'nda görev yapan bu öğretmen hakkında şikayet olmasına rağmen bir türlü görevden uzaklaştırılmamış. Daha önce de İstiklal Marşı törenlerine türbanıyla geldiği için ve 10 Kasım törenlerini protesto etmesi nedeniyle hakkında soruşturmalar açılmış. Şimdi ise akli dengesi yerinde değil deniliyor. Bu da oyunun bir parçası olabilir. Şimdi en büyük görev valimize, milli eğitim müdürümüze ve cumhuriyet savcılarına düşüyor. Devletin en tepe noktalarından başlayan Atatürk karşıtlığı en alt kademelerde ve okullarımızda da ortaya seriliyor. Senaryoyu yazıyorlar, deniyorlar ve tepkilere göre geri çekiyorlar. Bu olay basit bir sağlık probleminden öte bir şeydir. Bu hareketin altında yatan zihniyet nedir? Biz işin o tarafını eleştiriyoruz.?

MECLİSE SORU ÖNERGESİ

CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı da Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesiyle olayı TBMM'ye taşıdı. Gazalcı, Fadime Demirtaş hakkında daha önce benzer olaylardan soruşturma açılıp açılmadığını, bu soruşturma kapsamında ne gibi işlem yapıldığını sordu. Gazalcı ayrıca, 3 Kasım 2002 tarihinden bugüne kadar ülke genelinde hakkında türbanla derse girdiği ve Atatürk'e, laik cumhuriyete hakaretten dolayı kaç yönetici ve öğretmen hakkında soruşturma açıldığını, soruşturmaların nasıl sonuçlandığını ve Çelik'in göreve geldiği günden bu yana laiklik ve Öğretim Birliği'nin eğitimde titizlikle uygulanması için genelge yayımlayıp, yayımlamadığının yanıtını istedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber