Yeni iç tehdit biyoterörizm

Siber terörden sonra gıda güvenliği de Milli Güvenlik Kurulu'nun gündemine girdi. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir tarım bakanı, iç ve dış tehditlerin değerlendirildiği MGK'ya katılarak biyoterörizm ve toprak reformuyla ilgili brifing verecek.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 24 Nisan 2013 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Siber terörden sonra 'gıda güvenliği ve biyoterörizm' de Milli Güvenlik Kurulu (MGK) gündemine girdi. Stratejik konumdaki devlet kuruluşlarının siber terör saldırılarına maruz kalmasının ardından bu konu MGK'da görüşülmüş ve TÜBİTAK öncülüğünde siber teröre karşı güvenlik ağının geliştirilmesi kararlaştırılmıştı. Şimdi de gıda güvenliği ve biyolojik terörle mücadele konuları Nisan ayı MGK'sında gündeme alınacak. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Tarım Bakanı, yarınki MGK'da Türkiye'nin tarım politikaları ve gıda güvenliği konusunda bilgi verecek.

TOPRAK REFORMU KONUŞULACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, önceki gün, tarım arazilerinin bölünmesini önleyecek toprak reformu konusunda hazırlanan 'Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanun Tasarısı' hakkında Bakanlar Kurulu'na sunum yapmıştı. Eker'in anlattığı toprak reformuyla birlikte gıda güvenliği MGK'ya taşınacak. Siber terör gibi stratejik konular arasına giren gıda güvenliğini Bakan Eker, toprak reformu konusunda yapılacak çalışmalar ile birlikte MGK üyelerine sunacak. Eker, Türkiye'nin stratejik gıda ürünleri ile tarımsal üretimde her açıdan kendi kendine yeter bir ülke haline nasıl geleceğini ve bunu nasıl koruyacağını anlatacak. Eker, bunun sağlanması için başta miras ve satış yoluyla tarımsal arazilerin parçalanmasının önüne geçilmesi gerektiğini ve terörle birlikte tarım ile hayvancılığa kapatılan arazi ve meraların tekrar üretime kazandırılmasını dile getirecek.

BİYOLOJİK TERÖR KONUŞULACAK

MGK'da güvenlik anlamında biyolojik terör konusunda soruların gündeme gelmesi bekleniyor. Bu kapsamda hazırlığını yapan Tarım Bakanlığı, hayvan ve bitkilere yönelik bir biyolojik saldırı durumunda alacakları önlemler konusunda bilgilendirme yapacak. Gıda konusunda dışarıya bağımlılığını en az seviyeye indirmek isteyen Türkiye, bu konuda çalışmalarını başlattı. MGK'da gündeme gelecek konulardan birinin de bu olması bekleniyor. Eker, herhangi bir savaş durumunda stratejik ürünler arasına giren buğday ve pirinç gibi ürünlerin Türkiye'deki üretimi konusunda da bilgi verecek. Dünya ölçeğinde Türkiye'nin yerinin de anlatılacağı brifingde ayrıca stratejik öneme sahip bu ürünlerin üretimini teşvik etmek için alınacak önlemleri de anlatacak.

MGK'da, savaş ve afet gibi olağan dışı dönemlerde gıdaların nerelerde depolanacağı, güvenliğinin nasıl sağlanacağı, hangi ürün için hangi deponun kullanılacağın tespiti, tesislerin biyolojik teröre karşı nasıl korunacağ ele alınacak.

Hedef toprak bütünlüğü

Tarım Bakanlığı hazırladığı tasarıyla tarımın ekonomik getirisini artırmak ve gıda güvenliğini sağlamak adına miras veya satış yoluyla arazilerin parçalanmasının önüne geçmeyi hedefliyor. Parseller artık miras nedeniyle kardeşler arasında bölünemeyecek. Kardeşler ya ortak bir şirket kuracaklar, ya birbirlerine satarak bu parsellerde bölünmeden tarım yapacaklar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber