Doktorlara sıkı takip, her reçeteye protokol numarası yazılacak

Haber Giriş : 31 Aralık 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi kaçaklarını engellemek için kafa yoran Maliye Bakanlığı, doktor ve avukatlar için yeni bir sistem getiriyor.

Bakanlığın yaptığı bir çalışma çoğu doktor ve avukatın asgari ücretle çalışan kapıcılardan bile daha az vergi ödediğini ortaya koymuştu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, katıldığı bir televizyon programında söz konusu kaçakları önlemek için bir kısım tedbirleri uygulamaya sokmak üzere olduklarını haber verdi. Hangi avukatın ne kadar davaya girdiği, hangi işlere baktığı gibi ayrıntıları içeren kapsamlı bir veritabanı hazırladıklarını bildiren Unakıtan, "Doktorlar için de yazdıkları reçetelere de protokol numarası koyma zorunluluğu getireceğiz. Eczane, numarası olmayan reçetenin ilacını vermeyecek. Numaran yok, kusura bakma ilacını veremiyoruz. Numaran varsa ilaç verilecek. Eczane, otomatik olarak bilgisayara girecek, onlar da bana gelecek." şeklinde konuştu. Doktorlara POS cihazı vereceklerini söyleyen Bakan, böylece hastaların muayene ücretini kredi kartı ile de ödeyebileceğini, bunun da mükellefi takip için bir avantaj olduğunu kaydetti. Unakıtan, "Öyle şeyler buluyoruz ki kredi kartıyla satış kadar vergi ödenmemiş. Onlar da küt diye düğmeye basınca ortaya çıkıyor." derken, vergi cezalarını artıran bir paket hazırlığı içinde bulunduklarını da dile getirdi.

Unakıtan, vergi denetim birimlerinin tek çatı altında toplanıp toplanmayacağına ilişkin bir soru üzerine de denetimin bir yerden koordine edilmesi gerektiğine işaret etti. Maliye Bakanlığı bünyesinde hesap uzmanları, maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri ve vergi denetmenleri bulunduğuna işaret eden Unakıtan, "Bunları bir koordinasyon içinde çalıştırıyoruz. İleride 3 çatıda mı olur, 2 çatıda mı olur, Maliye Bakanlığı olarak karar vereceğiz." diye konuştu. Unakıtan, kayıt dışı ekonomiye ilişkin görüşlerini açıklarken de eskiden GSMH'nin yüzde 35-36'sı oranında bulunan kayıt dışı ekonomiyi, yüzde 26'ya kadar indirdiklerini belirtti. Bu oranın daha da ineceğini söyleyen Unakıtan, şöyle devam etti: "2006'da vatandaşlık numarası, aynı zamanda vergi numarası olacak. Artık çok daha etkin bir denetim sistemine geçmiş olacağız."

Maliye Bakanı, özelleştirme gelirleri ve politikaları konusunda değerlendirme de yaptı. Unakıtan, özelleştirmeye 2005 yılının damgasının vurulduğunu, Türkiye'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve bakanlıklar dahil olmak üzere birkaç koldan özelleştirme politikalarını sürdürdüğünü anlattı. Şu ana dek özelleştirme gelirini 32 milyar 748 milyon dolar olarak açıklayan Unakıtan, özelleştirmeden sağlanan paraları bütçenin giderlerinde harcamadıklarını, Türkiye'nin borçlarını ödemek için hemen Hazine'ye verdiklerini belirtti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber