Yılbaşında en büyük hasılatı Maliye yaptı

Haber Giriş : 02 Ocak 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılbaşı gecesi eğlence yerlerini denetleyen İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, 2,3 milyon YTL tutarında vergi hasılatı elde etti.

850 kişilik personelle 2 bin 585 işletmeyi inceleyen ekipler, adisyon açmayan veya fiş vermeyen 754 mükellef ile kayıtsız çalıştığı tespit edilen 15 kişiye toplam 646 bin YTL ceza kesti. Maliyecileri karşısında gören işyeri sahipleri, gönüllü olarak fatura kesmeye başladı. Sanatçıların program yaptığı 102 gece kulübü, otel ve barda denetmenler kasaya oturup hasılat tespiti yaptı. Kapanışa kadar bu işletmelerin kasalarına toplam 5,1 milyon YTL girdiği saptandı. Maliyeciler, sanatçıların kazançlarını da kayıt altına aldı. Kayahan 50 bin YTL gelir elde ederken, Sibel Can'ın kazancı 49 bin YTL oldu.

Vergi denetmenleri sanatçıların tek gecelik kazançlarını da kayıt altına aldı. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ?tespit edilen hususların gerçeğe uygunluğunun bilahare değerlendirileceğini' açıkladı. Buna göre, vergi denetmenlerinin nöbet tutmasına rağmen hasılatı gerçekçi bulunmayan sanatçı ve işletmeler Maliye Sarayı'na ismen çağrılıp sorgulanarak ön beyan denetimine tabi tutulacak. Yeni yılın ilk saatlerinde Etiler'deki gece kulüplerinden Şamata'ya maliye denetimini fotoğraflamak için uğrayan gazeteciler, ?İçerisi çok dolu. İlerlemek mümkün değil.? denilerek arka kapıdan bara alındı. Yönetim odasında hasılat tespiti yapan iki vergi denetmen yardımcısı ile oturan işletmeci, ?İçerisi çok mu dolu?? sorusuna ?Hayır. Yarısı boş.? cevabını verdi. Yılbaşı gecesi Şamata'ya tek kişilik giriş bedeli ayaktakiler için 100, masadakiler için 250 YTL oldu.

İstanbul'da yılbaşı gecesi beş yıldızlı otellerde sahneye çıkan ses sanatçıları müşteri çekerek işletmelere kazandırırken, kendileri de büyük gelir elde etti. Yılbaşı gecesi Klasis Otel'de sahne alan Kayahan 50 bin YTL gelir elde ederken, Sibel Can'ın kazancı ise 49 bin yeni lira oldu. Şarkılarını Park Orman'da söyleyen Candan Erçetin 38 bin yeni lira kazandı. Polat Rönesans Otel ise Seda Sayan'a tek gecelik sahne ücreti olarak 32 bin Yeni Türk Lirası ödedi. 2006 yılbaşında sahne alan sanatçıların ücretlerinin 2005'e göre daha yüksek olması dikkat çekti. 2005 yılbaşında İstanbul'da sahne alan sanatçıların beyanları bu seneye göre daha düşüktü. 2005'te yılbaşında Topkapı Organizasyon 45 bin YTL ile ilk sırada yer alırken, Mazhar Fuat Özkan 42, Petek Dinçöz 38, Kenan Doğulu 37, Muazzez Ersoy ise 32 bin yeni lira kazanmıştı.

Denetimlerde elde edilen sonuçlar geçen seneki yılbaşı denetimiyle kıyaslandığında ceza kesilen mükellef sayısında yüzde 20, kesilen ceza tutarında yüzde 181 ve işletmelerin elde ettikleri hasılatta da yüzde 11 oranında artış olduğu görüldü.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber