Emlakta fiyatlar düşmeye başladı

Haber Giriş : 05 Ocak 2006 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 yılında fiyatlarda astronomik bir yükselme yaşayan konut fiyatları 2006 yılına düşüşle girdi. Mortgage beklentisi fiyatları düşürdü. Peki bundan sonra ne olacak?

Mortgage beklentisi ve uzun bayram tatili nedeniyle gayrimenkulde 2 aydır yaprak kıpırdamıyor. Sektördeki durgunluk konut fiyatlarını düşürecek boyutlara ulaştı

Son 2 yılını oldukça hareketli geçiren gayrimenkul sektöründe; mortgage ve araya giren yılbaşı ile kurban bayramı durgunluğu yaşanıyor. Sektördeki durgunluğun yıl boyunca sürekli artan konut fiyatlarında gerilemeye neden olduğunu belirten İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, ?Şu anda herkes mortgage'ı bekliyor. Sistemin getireceği avantajlardan yararlanmak isteyen vatandaş ne ev alıyor ne de satıyor. Emlakta adeta yaprak kıpırdamıyor? diye konuştu. Satılık konutların uzun süre elde kalmasıyla ev sahiplerinin fiyat kırmaya başladığına dikkat çeken Ateş şu noktalara dikkat çekti: n Geçen 2 yılda yüksek faizle ve hızla artan fiyatlarla ev alan vatandaş dersini aldı. Şimdi artık çok temkinli. Herkes mortgage ile faizler daha düşer mi, fiyatlar dengesini bulur mu diye bekleyiş içinde.

BAHARDA CANLANMA

- Piyasadaki durgunluk bazı semtlerde yüzde 33'lere varan fiyat indirimlerine yol açtı. Beşiktaş, Şişli gibi hareketliliğin en çok yaşandığı semtlerde bile yüzde 10-15'lere varan oranlarda fiyat düşüşleri oldu.

- Geçen yıl vatandaşda konut alma yarışı bankalarda da adeta bir faiz indirme yarışı vardı. Şimdi ise daha temkinli hareket eden bir alıcı var ve buna karşılık daha ayakları yere basan fiyatlar oluşacak.

- Yılbaşı ve uzun bayram tatili ile birlikte vatandaş ev alma planlarını şubat ve mart ayına erteledi. İlkbaharda daha sağlıklı bir yapıda yeniden canlanan bir gayrimenkul sektörü görebiliriz.

Kelepir ilanı çoğaldı

Gayrimenkul sektöründeki durgunluğun gazetelere verilen ilanlara da yansıdığına dikkat çeken Ateş şunları söyledi: ?Sektörde işler o kadar durgun ki uzun zamandan beridir görmediğimiz ?kelepir' ilanlarına son zamanlarda sıkça rastlar oldum. Demek ki vatandaş evini satamıyor, ihtiyaçtan satanlar kelepir fiyat ifadesiyle süreci hızlandırmaya çalışıyor.? Ateş ayrıca bu durgunluk sürecinde birikimlerin de her an ev alacakmış gibi fonlara yöneldiğine uzun vadeli mevduat hesaplarında tutulmadığına dikkat çekti.

Ziyaretler artacak

Türkiye'ye yoğun ilgi gösteren yabancı mortgage finans kuruluşlarının da beklemede olduğunu belirten gayrimenkul çevreleri, ?Avrupa ve ABD'de aralık 15'den bu yana noel tatilindeler. Ocakta onlar çalışmaya başladı ancak bu kez bizde kurban bayramı rehaveti var. O yüzden bir çok uluslar arası kuruluş ocak ayının ikinci yarısı yada şubat ayının başında Türkiye ile ilgili yatırım kararlarını açıklayacaklar. Özellikle Almanya ve Londra merkezli büyük şirketlerin arka arkaya Türkiye ziyaretlerine göreceğiz? diye konuştular.

Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber